Met deze foto heeft Daisy Renders geëxposeerd tijdens een expositie van Afscheidsmomenten. Ze merkt dat deze foto mensen sterk intrigeert. In dit blog analyseert Daisy deze foto en vertelt zij je waarom de zinnen “Een zwarte dag krijgt hierdoor meer kleur en ‘‘Ben jezelf want jij bent prachtig’ alles met deze foto te maken heeft.

Zwarte dag of gekleurd?

Bekijken we deze foto, dan maken we heel snel de connectie tussen de kist die gedragen wordt en de kleding die de mensen dragen. De kleding is niet zwart! We zien zomerse kleding en vrolijke kleuren. Dat is geen kloppend verhaal voor bij een uitvaart, toch?!
Vraagtekens rijzen op bij het zien van deze foto. Waarom zijn deze mensen zo vrolijk gekleed? Waarom ziet het er allemaal zo losjes uit? Zijn deze mensen niet verdrietig? Van wie moeten zij afscheid nemen? Wie is dat meisje in het roze?
De foto prikkelt ons, omdat we niet zien wat wij verwachten te zien.

Laten we anders denken

Dat we meer over deze situatie willen weten vind ik fantastisch. Want waarom vragen we ons af waarom zij zo vrolijk gekleed gaan? Waarom denken wij niet bij het zien van deze foto dat dit afscheid juist heel persoonlijk en mooi is vormgegeven?
Want dat is wat er hier is gebeurd…
Petra was een artistieke vrouw, sprankelend, zorgzaam en zeldzaam positief. Ze genoot intens en leefde puur. Zij was een inspiratiebron voor velen en had onvoorwaardelijk lief. Haar levensmissie was: ‘Ben jezelf want jij bent prachtig.’
Om deze boodschap door te geven bestond haar afscheid uit een kleurrijke levensviering met zang, dans en een goed glas wijn.

Laat het onmogelijke mogelijk worden

Denk tijdens het vormgeven van het laatste afscheid van je dierbare aan Petra. Maak het afscheid zo persoonlijk mogelijk. Denk je dat iets onmogelijk is of niet gepast? Probeer het toch te regelen, want een persoonlijk afscheid betekent nadien zoveel voor je. Om dit te benadrukken citeer ik een zin die ik mocht ontvangen van een nabestaande waar ik voor mocht fotograferen: ‘Een zwarte dag krijgt hierdoor iets meer kleur. Een andere uitvaart dan op de foto, maar o zo waar en passend bij elke uitvaart.

Wat zou jij doen?

Wat zou jij écht anders doen, dan wij allemaal nu gewend zijn, tijdens een uitvaart voor jouw dierbare?
Laat je reactie hieronder achter. Als bedankje voor jouw reactie wil ik je graag vijf digitale wenskaarten toesturen. Zodra we je reactie ontvangen krijg je binnen een dag de wenskaarten toegestuurd.

Met warme groet,

Daisy Renders,

 

 

Deel deze pagina gerust met een van onderstaande knoppen