Afscheidsfotografe Daisy Renders werd zich tijdens een masterclass bewust van de bijzondere waarde van goed bewaarde herinneringen.

Samen nieuwe herinneringen maken

Door Daisy Renders

Vorig jaar ben ik samen met mijn man naar de Masterclass Geluk van Guido Weijers geweest. Wat een waardevolle en leuke (het blijft toch ook een cabaretier hè) show was dat! Iets wat mij enorm heeft geprikkeld tijdens de voorstelling was zijn uitspraak die hij eens deed aan zijn vriendin: “Laten we samen nieuwe herinneringen gaan maken”. In dit blog vertel ik je waarom ik vind dat nieuwe herinneringen maken zo waardevol is voor de kwaliteit van leven.

Positief vs. negatief

Wanneer je een voorval, ervaring of gebeurtenis bewust onthoudt, maak je een nieuwe herinnering. En deze helpen je de waarde van het leven in te blijven zien en te voelen. Het leven draait om herinneringen vind ik. Zij prikkelen de mensen om hun levenslust te behouden. Natuurlijk zijn deze niet alleen positief, we worden ook getroffen door de negatieve kanten van het leven. Je wordt bijvoorbeeld ontslagen, je zit thuis vanwege een burn-out of je bent iemand verloren die je enorm liefhebt. Toch dragen ook minder positieve gebeurtenissen bij aan de waarde die je je leven toekent. Misschien nog wel meer dan de positieve ervaringen. En is het goed dat je ook deze herinnert.

Nieuwe prikkels geeft ons energie

Zonder nieuwe herinneringen – positief dan wel negatief – is het moeilijk om levenservaringen een plek te geven. Je wordt futloos en triest en in het ergste geval zie je het leven niet meer zitten, omdat je niets meer meemaakt. Je gaat leven in een oneindige verdrietige cirkel. Mijn interpretatie: zonder nieuwe herinneringen komen de hersenen in een slaaptoestand terecht, omdat ze niet meer geprikkeld worden met nieuwe indrukken. Het gevolg: je wordt minder alert en actief. Alles is immers bekend terrein. De energie druppelt weg uit je lijf. Juist die nieuwe prikkels geeft ons energie, motivatie of moed om door te gaan.

De waardevolste kleine momentjes

Mooie nieuwe herinneringen maken kunnen we dagelijks. Dit hoeft niet altijd heel groot te zijn. De kleine momentjes zijn vaak het waardevolst voor je leven:
• Je gaat met je kleinkind naar de stad een veel te grote chocoladebol eten;
• Je zwijmelt met je dochter bij die ene fantastische film;
• Je maakt met je man een heerlijke boswandeling en laat de frisse wind door je haren waaien. En daarna drinken jullie thuis samen een lekkere verse bak koffie.

Geregelde herinneringen

Soms worden momenten van herinneren voor je geregeld. Zoals een uitvaart. De afscheidsdag wordt een herinnering voor je. Op de dag van de uitvaart haal je samen met je dierbaren vele herinneringen op. Herinneringen die een traan over je wang laten rollen, maar ook een glimlach op je gezicht kunnen toveren. Ondanks het heftige verdriet en het gemis, dat daarna keihard binnenkomt, voel je ook dat het leven zo ontzettend waardevol is (En ja, soms ook ontzettend oneerlijk).

Conclusie

Positieve én negatieve gebeurtenissen in je leven zorgen voor verdieping. De herinnering eraan zorgt ervoor dat je de waarde van het leven inziet. Dat kan in de kleinste momentjes zitten, maar ook herinneringen aan een uitvaart of ziekbed doen je beseffen hoe mooi en waardevol het leven kan zijn. Zit je momenteel in een negatieve of positieve periode? Probeer de gedachtes eraan te behouden en zorg dat je het je blijft herinneren. Beelden brengen je later naar dat specifieke moment terug en opnieuw laten beleven, en je nogmaals energie geven (want je kreeg immers al energie van het moment). Deze energie kan blijdschap zijn, omdat het een mooi moment betrof, maar de beelden kunnen je ook steun geven bij droevige gebeurtenissen en je helpen bij het rouwproces.

Ben je toe aan het maken van een nieuwe herinnering?

• Samen met je vriendin die een zware tijd achter de rug heeft?
• Met je moeder omdat zij een ‘goede’ periode heeft tijdens haar ziekbed?
• Met iemand die je liefhebt maar er niet meer is middels een foto-in-foto? Zoals ook het gezin van Alex heeft gedaan.

Laat onder dit blog achter waarom jij waarde hecht aan het vastleggen van – toekomstige – herinneringen. Bij 15 reacties verloot ik een foto-in-foto reportage.*

En zoals Guido Weijers zei: “Laten we samen nieuwe herinneringen gaan maken”.

 

Met warme groet,
Daisy Renders
Afscheidsfotograaf

Geef jouw reactie hieronder en maak kans op een foto-in-foto reportage.* Waar denk jij aan bij het vastleggen van herinneringen?

*Lees de voorwaarden van deze actie op: www.daisyrenders.nl/voorwaarde-foto-in-foto-actie