Boukje Canaan - Sjaantje-6103

Sjaantje is hier 93 jaar oud. Fit en kwiek als de oude dame is, had Sjaantje ook commentaar wat me deed lachen: “Wil je dat wel op de foto, dat ouw vel?”. Sjaantje is een Brabantse en woonde haar leven op een boerderij in Veghel met haar man Wim en hun drie kinderen. Wim is al een poos overleden en Sjaantje woont nu in een flat. Het is er huiselijk en warm. De oudste dochter, Josien, vindt het fijn dat er nog een ‘levensportret’ wordt gemaakt, want Josien weet niet hoelang ‘moeder’ er nog is. Dit is de juiste tijd om op een ongedwongen manier een mooie reportage en portret te maken. Levendig en vrolijk als ons moeder’ is.

Samen halen we herinneringen op over haar tijd op de boerderij in Veghel, over hun Haflinger paarden, over de kinderen en hun leven aldaar. Op verschillende plekken in huis zijn er foto’s of andere snuisterijen die herinneren aan die vervlogen. Aan die fijne tijden. Alles is anders nu, maar evengoed geniet ze daar ook van. Zoals nu de kleinkinderen. Maar honderd jaar oud worden, dat wil ze liever niet. Er zijn al vele mensen, jonger dan haar, heen gegaan. “Dat ze me maar komen halen, want vader zit immers al lang te wachten.”

Bidprentje

“Je maakt de foto’s toch niet voor mijn bidprentje?”, vraagt ze gekscherend. Later tijdens onze wandeling komt ze daar echter op terug: “Ach, dan ben ik trouwens dood, dus dan weet ik er toch niets van. Dus Josien; jullie doen maar wat je wilt.” Zo bood ze haar dochter de kans om de foto straks te mogen gebruiken.

levensportret sjaantje

Een blik op de reportage met Sjaantje, 93 jaar oud.

Ken je iemand waarvan je absoluut een levensportret wenst? Twijfel dan niet en laat het vastleggen. Het leven vliegt voorbij… en tegelijkertijd gebeurt er in die vlucht zoveel moois.

Een afscheidsfotograaf zal niet vragen om te poseren en een reportage stijf aanpakken. Het gaat dat er momenten worden vastgelegd die er toe doen. Ieder mens doet er toe, ieder leven zit vol verhalen. Laat een stukje mens leven via de foto’s. Ieder portret is een herinneringsportret, al vanaf de geboorte van een kind. Boek een reportage of laat je informeren. Ga naar aanvraag formulier hier>>

Reageren op dit artikel? Dat mag uiteraard ook. Doe het hieronder.