Fotografe Kristel Dallinga (afscheidsfotograaf bij Afscheidsmomenten) werd ingeschakeld om een heel bijzonder afscheidsmoment te fotograferen; het maken van een afscheidswade / lijkwade voor Nico. Zijn vrienden en dierbaren doneerden lappen stof. Hiervan heeft Nico samen met zijn familie een prachtig kleed geweven, waarin hij begraven gaat worden. Kristels foto’s zorgen ervoor dat het kleed en het ontstaan ervan in ieders herinnering blijft. Lees Kristels bijzondere verhaal.

Monument voor een afscheidswade

Door Kristel Dallinga 

Nico weet het zéker, een afscheidswade gaat het worden.
In het najaar van 2017 ontmoet ik via Joanna Janssen Nico en Wilma. Nico is dan al ernstig ziek en weet dat hij gaat overlijden. Joanna helpt hem met het passen van zijn zelfgemaakte afscheidswade en ik mag hier foto’s van maken. Nico wil graag dat er veel fotografisch wordt vastgelegd, zodat zijn vrouw en kinderen hierop kunnen terugvallen na zijn overlijden.

Kist geen optie meer

Nieuwsgierig geworden vraag ik Nico: “Waarom wil je liever in een afscheidswade dan in een kist begraven worden?” Nico is heel duidelijk in zijn antwoord: “Ik heb in een regionale krant een artikel gelezen over Joanna Janssen, een weefdeskundige die ook afscheidswaden weeft of helpt weven. Daarná was een kist gewoon geen optie meer”.

Dierbare kledingstukken

Er werd contact gelegd met Joanna. Nico en Wilma zijn met behulp van haar aanwijzingen begonnen met het verzamelen van stukken stof. Familie en dierbaren zijn gevraagd een kledingstuk langs te brengen dat in deze afscheidswade verweven mocht worden. Nadat sommigen zonder een kledingstuk langskwamen, wat onzeker over dit verzoek, viel het kwartje en werd er alsnog met spoed een dierbaar kledingstuk van huis gehaald.
Een bonte verzameling stoffen. Kleurrijk, zacht of juist heel stoer, maar altijd uit liefde gekozen. Een vriend bracht een lakenzak waarin hij tijdens zijn wereldreizen vele nachten in heeft geslapen.

Avonden lang weven tussen dierbaren

Nico heeft met vrouw, dochters en dierbaren avonden lang al deze kledingstukken eerst tot repen gescheurd en van deze hele persoonlijke bijdragen een prachtige afscheidswade gemaakt. Met een lach en een traan, soms zelfs dansend door de kamer omdat de muziek daarom vroeg, maar vooral met veel energie, geduld en aandacht.

Vier handen werken aan het weven van een kleurrijke afscheidswade. Een close-up foto van deze handeling door Kritsel Dallinga afscheidsfotograaf.

Deze kleurrijke vierkante lappen zijn met een speciale techniek aan elkaar geknoopt en Nico heeft er in proef-gelegen, waar ik bij mocht zijn.

Zieke man wordt in zijn kleurrijke afscheidswade vooraf zijn dood gewikkeld. Mensen die hem toedekken zitten om hem heen en er wordt gelachen.

Straks wanneer het zover is ligt Nico in zijn eigenhandig geweven wade, royaal gevuld met vele mooie gesprekken en weet hij zich geborgen in allen die hem lief zijn en die een ‘stukje van henzelf ‘om hem heen hebben gevouwen. En wanneer Nico begraven is zullen de foto’s deze afscheidswade onsterfelijk hebben gemaakt.

Met heel veel dank aan Nico, Wilma en Joanna Janssen. Om meer van het werk van Joanna te zien, ga je naar haar website.

Reageer

Heel graag nodigen we je uit te reageren op dit verhaal, zodat er een levendige discussie mag ontstaan. Wie weet kun je op een van deze vragen antwoord geven:

  • Hoe bekijk jij het gegeven van een (afscheids)wade?
  • Zie je hoe waardevol dit voor Nico is, om straks in een kleed van repen stof, van al zijn dierbaren, om hem heen gewikkeld te worden?
  • Denk je dat er meer mensen zijn, die niet in een kist zouden willen en op zoek gaan naar een wade?
  • Hoe vind jij het idee dat Nico zelf mee heeft gewerkt aan deze wade en dat dit op foto’s werd vastgelegd?

Of geef jouw eigen reactie. Dat mag uiteraard ook. We waarderen iedere reactie. Reageer dus gerust, doe het gelijk hieronder. Als dank kunnen we je ons online magazine toesturen met nog meer bijzondere verhalen. Maar dit doen we niet ongevraagd.