Wanneer je ouder bent: sparen of een uitvaartverzekering nemen?

Velen van ons afscheidsfotografen hebben nog ouders, niet allen zijn verzekerd. Praten over wat zij wensen als ze dood gaan is voor ons ook nuttig. Weten of er dan geld voorhanden is ook. We gingen eens te raden bij een bedrijf die hier advies in geeft. We kregen best een uitgebreid antwoord.

waden, opbaren, overledene

Is een uitvaartverzekering op latere leeftijd mogelijk en zinvol?

Vanwege de sterk toegenomen levensverwachting in Nederland worden 50+ers en 60+ers tegenwoordig relatief gemakkelijk geaccepteerd voor een uitvaartverzekering. Bij leidende uitvaartverzekeraars als Yarden, Dela en Nuvema kunnen senioren tot de leeftijd van 74 jaar aanvangen. De gezondheidstoestand wordt vanzelfsprekend wat uitgebreider geanalyseerd, maar bij afwezigheid van levensbedreigende ziekten, aandoeningen of gebreken is een polis snel geregeld. Houdt wel rekening met een relatief hoge premie bij het aangaan van de verzekering.

Bij een groot deel van de ouderen leeft de gedachte dat een uitvaartverzekering niet zinvol is. Zij stellen bijvoorbeeld dat de premie voor een uitvaartpolis erg hoog uitvalt wanneer je op latere leeftijd begint; en dat het daarom beter is om elke maand een bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. De vraag is of dat klopt.

Persoonlijke afweging

Uiteindelijk is het vooral een persoonlijke afweging of een uitvaartverzekering of sparen zinvoller is. Is de verzekerde niet bereid om risico lopen, bijvoorbeeld vanwege een beperkte financiële draagkracht? Dan kan een uitvaartverzekering de nodige kopzorgen uit handen nemen, met name voor de nabestaanden die anders met de rekening voor de uitvaart worden opgezadeld.

De financieel meest voordelige uitvaartverzekering is een koopsom verzekering. Bij deze formule wordt het verzekerd bedrag middels een eenmalige premie ingekocht. Een 56-jarige zal ongeveer € 4500 euro betalen voor een levenslange dekking van € 8000 euro.

Alternatieven

Zijn er in de erfenis echter voldoende financiële middelen beschikbaar om de uitvaart op korte termijn te bekostigen? Dan kan sparen voor een uitvaart juist een valide optie zijn.

Personen die ouder zijn dan 75 jaar of vanwege een te hoog gezondheidsrisico niet in aanmerking komen voor een verzekering, kunnen ook kiezen voor een uitvaartdeposito. Dit is een vorm van sparen, waarbij er eenmalig of periodiek (maandelijks, per kwartaal) in een speciaal fonds wordt gestort. Middels veilige beleggingen zal de uitvaartverzekeraar het ingelegd geld aanzienlijk sneller laten groeien dan een spaarrekening. Zo ontstaat er een behoorlijke reserve om de kosten voor de eigen begrafenis of crematie te dekken.
Meer informatie: UitvaartNet.nl

Jouw reactie

Wie weet heb je een tip voor ons over wanneer je meer weet over sparen of uitvaartverzekering. Hoe heb jij dit geregeld? Of hoe hebben je ouders dit geregeld? Laat het ons weten in het veld hieronder. We kunnen immers leren van elkaar. Laat een levendig blog je verder helpen.

Bewaren

Bewaren