Bewust kiezen om wel of geen fotograaf in te schakelen bij een uitvaart

De telefoon gaat. Het is een oproep van een journaliste van het AD. Ze heeft interesse in het schrijven van een artikel over mijn werk als afscheidsfotograaf. Wat een leuke kans! Maar ook… wat ontzettend spannend!

Natuurlijk ben ik, Sabine van Maren, enthousiast over de mogelijkheid om meer mensen bekend te maken met afscheidsfotografie. Mijn wens is dat het net zo vanzelfsprekend wordt als huwelijksfotografie. Iedereen die betrokken is bij het organiseren van een uitvaart zou bewust moeten kunnen kiezen om wel of geen afscheidsfotograaf in te schakelen. Vaak weten mensen niet dat dit mogelijk is, of ze vrezen dat het storend is om een fotograaf aanwezig te hebben tijdens een uitvaart. Wat veel mensen niet weten, is dat een afscheidsfotograaf onopvallend aanwezig is en juist prachtige herinneringen vastlegt, terwijl de uitvaart als een waas voorbijgaat. Ik hoop dat ik dit allemaal duidelijk kan overbrengen…

De dag van het interview is aangebroken, en er komt ook een fotograaf mee om mij vast te leggen. Nu ben ik behoorlijk zenuwachtig! Gelukkig heeft de journaliste ervaring met dergelijke situaties, en al snel is het ijs gebroken. In mijn enthousiasme vertel ik over mijn weg naar afscheidsfotografie en waarom ik dit werk zo waardevol vind. Ik deel zelfs enkele foto’s.

 

 

Kaarslichtjes bij grafsteen

Groots artikel AD

Het resultaat van het interview is fantastisch! Het beslaat bijna twee pagina’s in de krant en krijgt een prominente plek op het AD Online. Mijn hele verhaal komt erin terug:

  • Hoe ik ben gestart met afscheidsfotografie en hoe ik me heb ontwikkeld.
  • Het feit dat nabestaanden de dag van de uitvaart vaak als in een roes beleven en dat de foto’s later dienen als troost.
  • Dat ik in sommige momenten dichtbij kom en intuïtief aanvoel wanneer ik een stapje terug moet doen. Ook benadruk ik dat ik nauwlettend let op alles wat er tijdens het afscheid gebeurt.
  • Het feit dat ik zelf bijna altijd een traantje wegpink.

Bij het artikel wordt de prachtige foto van de handen met confetti geplaatst, die de kleinzoon speciaal voor zijn opa heeft gemaakt. Vooraf heb ik met de familie overlegd en ze zijn akkoord gegaan met het gebruik van deze foto.

Ik hoop oprecht dat dit artikel bijdraagt aan meer bekendheid rondom afscheidsfotografie, zodat mensen bewust kunnen kiezen en de herinneringen blijvend zijn.

Sabine van Maren

Afscheidsfotograaf

Leuk om een reactie te ontvangen

Weet jij wanneer je zou kiezen voor een afscheidsfotograaf? Wat zijn daarvoor aangewezen redenen? En wanneer je het niet echt uitmaakt? Ik hoor graag je reactie.