De Herinneringsboom: Symbool van Liefde en Herinnering

Een imposante kerstboom, stralend en majestueus, stond als een symbool van liefde en herinnering op het terrein van Begraafplaats en Crematorium Zuiderhof in Hilversum. Het was geen gewone kerstboom, maar een “herinneringsboom”, een nieuwe traditie die UitvaartStichting Hilversum begon voor nabestaanden en familieleden van ernstig zieken. De boom was niet versierd met traditionele kerstballen, maar met de kostbare herinneringen en steunbetuigingen aan geliefden.

Op 18 december 2023, een koude winterdag, was Fred de Wit aanwezig als afscheidsfotograaf en schreef dit verhaal met bijpassende foto’s.

Mensen buiten in winterjassen bij een fel verlichte kerstboom
Muziekorkest met blazers voor het raam met een kerstboom op de achtergrond buiten

De lucht was gevuld met een mengeling van serene rust en opwinding, want deze dag markeerde de primeur van een hartverwarmend initiatief door UitvaartStichting Hilversum.

Persoonlijke Boodschappen en Liefdevolle Herinneringen

Ik had het voorrecht om getuige te zijn van dit ontroerende tafereel, waar mensen met doorzichtige kerstballen of houten hartjes in hun handen stonden. Deze bijzondere ornamenten werden gebruikt om persoonlijke boodschappen, liefdevolle herinneringen of steunbetuigingen op te schrijven. Het houten hartje kon men zelfs ter plekke ontvangen en zelf voorzien van een persoonlijke tekst.

De sfeer in de aula van het uitvaartcentrum werd verrijkt door de prachtige klanken van het voormalig Politieorkest Excelsior. Hun muziek vulde de ruimte en stroomde door de grote openslaande deuren, die wijd openstonden voor iedereen die de herinneringsboom wilde bezoeken. De kerstmuziek gaf een extra dimensie aan het moment, waardoor het geheel doordrongen was van emotie en betekenis.

Bij de boom stond een knus kraampje waar bezoekers houten hartjes konden krijgen en beschrijven. Terwijl ze hun herinneringen vastlegden, konden ze genieten van warme dranken zoals glühwein en warme chocolademelk met slagroom. Het pleintje bij de boom werd een ontmoetingsplaats van troost en warmte, waar mensen niet alleen herinneringen deelden, maar ook genoten van het samen zijn.

Close up vn een hartje met tekst in de kerstboom
oude vrouw hangt een ornament in de kerstboom buiten

De belangstelling voor dit ontroerende evenement was groot, zeker gezien het de eerste keer was. Iedereen nam de tijd, met rust en eerbied, om op hun eigen moment de herinnering van hun dierbaren in de boom te hangen. Het was meer dan een kerstviering; het was een viering van liefde, herinnering en samenzijn.

Lichtjesdag in het Vooruitzicht

Deze succesvolle pilot, zo vlak voor de Kerst en in afwachting van lichtjesdag op 1 februari, beloofd een prachtige traditie te worden. Voor mij was het een eer om aanwezig te mogen zijn bij deze Afscheidsmomenten en om de warmte en liefde vast te leggen die UitvaartStichting Hilversum aan deze bijzondere dag toevoegde. Het was meer dan een fotoshoot; het was het vastleggen van kostbare herinneringen en het creëren van een blijvend eerbetoon aan liefde en verlies.

Fred de Wit

*****

Meer weten over de Avond vol Licht in Hilversum? Klik hier>>