Lichtjes verspreid over begraafplaastsen

Bij aankomst op de lichtjesavond werden de met liefde en zorg beschreven candle bags voorzien van een kaars. Opvallend waren de candle bags met foto van een dierbare. Het aansteken van een kaars is al eeuwen een symbolisch gebaar voor de herinnering aan dierbaren. Op sommige locaties vormden de stroom mensen een sfeervolle stoet met hun lichtjes in de hand.  Om zich daarna te verspreidden over een begraafplaats.

De met liefdevolle teksten versierde candle bags werden zorgvuldig geplaatst bij graven, urnenmuren of in bij herinneringsmonument. De schitterende lichtjes creëerden een betoverende atmosfeer. Bij de warme gloed van een vuurkorf zong het koor liederen, terwijl de gasten aandachtig luisterden.

Kaarslichtjes bij grafsteen

Fakkels en vuurpotten verlichten het pad

Verscheidene fotografen van Afscheidsmomenten waren aanwezig bij de Lichtjesavond, een initiatief van Dela, dat op diverse begraafplaatsen door het hele land plaatsvond.

Bij de locatie in Lelystad werd ik, Joke Hoeksema, enthousiast begroet door de locatiemanager, die mij tevens rondleidde door het gebouw. Na een smakelijke maaltijd voor de vrijwilligers werden buiten de fakkels en vuurpotten één voor één ontstoken. Met het vorderen van de avond en het invallen van de duisternis, werd de begraafplaats op een unieke wijze verlicht. De fakkels verspreidden een zachte gloed over het terrein, waardoor het een mooi schouwspel van licht en schaduw werd. Gelukkig bleef het op de meeste plaatsen droog, wat bijdroeg aan de verhoogde sfeer en de mogelijkheid bood om ongestoord te genieten van dit bijzondere moment van herdenken en verbondenheid.

Warm onthaal en met muziek omluisterd

Op alle locaties werd de avond opgeluisterd door getalenteerde muzikanten, variërend van een doedelzakspeler tot een bedreven pianist en/of gitarist, die elk hun unieke bijdrage leverden aan de bijzondere sfeer van de avond. Diverse warme dranken en lekkernijen stonden klaar om de bezoekers te verwelkomen en te verwennen.

Koor van dames dat buiten zingt in de avond

Verbondenheid door verlies

Een uitnodigende omgeving waar mensen samenkomen, niet alleen om te herdenken, maar ook om met elkaar in gesprek te raken en steun te vinden.

Niet alleen werden we warm ontvangen door Dela, maar ook de aanwezigen uitten hun waardering door te informeren waar ze de foto’s konden terugvinden.

Mooi dat wij namens Afscheidsmomenten als afscheidsfotografen deze avond mochten vastleggen. Vooral omdat het niet alleen het vastleggen van herinneringen is, maar ook een eerbetoon aan het leven.

Joke Hoeksema

Afscheidsfotograaf bij Afscheidsmomenten