Buiten regende het pijpenstelen. Patricia Petrick snelde het Kerkhuys te Spanbroek binnen. Ze was als Afscheidsfotograaf aanwezig bij Wereldlichtjesdag op 10 december 2023. In dit verhaal laten we Patricia aan het woord en nadien heeft ze nog een hulpvraag. Fijn als je haar wil helpen. 

Wereldlichtjesdag. Wat is het prachtig

Het was binnen heerlijk warm aangekleed met sfeervol kerstlicht. George van het muziekgroepje “The Weathermen” speelde op zijn gitaar. Het klonk goed in mijn oren.  De klanken uit de gitaar kwamen binnen. Het gaf mij een heerlijk gevoel, alsof de tonen zo mijn hart binnenkwamen. Het ontroerde mij.

Ik vind het een prachtig idee dat om 19.00 uur, in elk land op de wereld, dus wereldwijd, kaarsjes gaan branden. Op iedere tweede zondag in december worden er op die manier overal overleden kinderen herdacht. Door het tijdverschil ontstaat er zo een ketting van licht over de hele wereld. 

Rituelen

Ritueelbegeleiders Marjon van Baar, Mia koelemijer en Yvonne Heddes bundelden dit jaar hun krachten om Wereldlichtjesdag vorm te geven in het Kerkhuys te Spanbroek. Ze bedachten het thema “Als zand door onze vingers geglipt”
 
Er werd een persoonlijk verhaal vertelt over dochter Marleen. Ze speelt het ene moment nog lekker in het zand met haar handen en zo… glipt ze weg. Als zand door onze vingers geglipt…
 
Namens mijn opa en oma heb ik een kaarsje en een kaartje met de namen van hun overleden kinderen aangestoken. 
Dankbaar ben ik, dat ik deze avond heb mogen meemaken. Yvonne had me gevraagd om dit jaar de samenkomst subtiel in beeld te brengen. Hier heb ik uiteraard mijn best voor gedaan. Geniet met me mee door de video te bekijken. Dat helpt verderop om mijn hulpvraag te beantwoorden.
 

Het was Magisch

De sfeer die er heerste was magisch. Overal die twinkelende lichtjes door al die kaarsjes. De grote schelpen op de tafels met zand, met daarin al die kleine lichtjes die aangestoken konden worden.
 
Het gedicht dat werd voorgedragen, de live-muziek, de knuffels en warmte die naasten elkaar gaven, het geheel heeft me geraakt en ontroerd. 
 
Diep onder de indruk ging ik naar huis. Tot in detail was het thema van zand door de vingers uitgewerkt door de ritueelbegeleiders. 
 
 
 
Precies dat mag je dan ook verwachten wanneer je werkt met een ritueelbegeleider (bijvoorbeeld tijdens een uitvaart). Ze weten alles bij elkaar te passen wat te maken heeft met de overledene, de familie, of net wat het zo eigen en persoonlijk kan maken. Om je een gevoel te geven dat je bij een bijzondere bijeenkomst bent geweest. 

Je kunt me helpen

Ik hoor graag antwoord op deze vraag: “Vind je dat een bijeenkomst als deze gefotografeerd mag worden?

We merken als fotograaf dat organisatoren van Wereldlichtjesdag terughoudend reageren op de komst van een fotograaf. Men is bang dat we de privacy van mensen schenden in de beleving van hun verdriet. Als afscheidsfotograaf willen we graag horen hoe we mensen mogen helpen hierbij.


Je helpt ons door te reageren hieronder dit blog met jouw reactie. Op die manier kunnen we leren hoe we de aanwezigheid van een afscheidsfotograaf mogen inkleden. Alvast hartelijk dank!

Patricia Petrick