De AVG – Privacywet bij Afscheidsmomenten.

Als afscheidsfotograaf fotograferen we mensen in een gehele privé-setting en gebruiken we contactgegevens van nabestaanden om deze intieme foto’s uit te wisselen. Dat doen we al jaren. Verandert er nu dan iets? De AVG – privacywet, ofwel Algemene Verordening Gegevensbescherming zorgt ervoor dat we aan iedereen behoren te laten weten wat we met deze gegevens doen. Wij zijn er klaar voor.

Wat is er nu zo belangrijk rond deze AVG – de privacywet voor jou om te weten?

Graag zetten we dit helder voor je op een rijtje, want zonder kennis wordt niemand wijzer. Wat we kunnen waarborgen:

 • Dat wij als afscheidsfotografen de foto’s maken voor de opdrachtgever; de nabestaanden en ze beschikbaar stellen voor eigen gebruik
 • Dat de persoonsgegevens die wij van je krijgen enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt worden, zoals:
  • e-mail verkeer
  • telefonisch contact
  • versturen van factuur/album/USB met foto’s naar postadres
 • Dat we nooit foto’s met derden delen zonder toestemming van de opdrachtgever, ook niet offline
 • Dat we bewust zijn van de gevoelige zaken die we vastleggen en hier uiterst precair mee omgaan
 • Dat alle services die we gebruiken beveiligd/versleuteld de persoonsgegevens verwerken
 • Dat we eventuele online services die we inzetten enkel met versleuteling (codes en wachtwoorden) gebruiken
 • Dat verwerkers van persoonsgegevens of persoonlijke foto’s een geheimhoudingsovereenkomst met ons sluiten
Dit alles om de privacy van onze klanten te waarborgen. Om als afscheidsfotograaf aangesloten te zijn bij Afscheidsmomenten Coöperatie U.A. tekent iedere afscheidsfotograf een raamovereenkomst en gaat akkoord met de statuten van ons bedrijf. Op het moment dat een afscheidsfotograaf lid wordt van ons bedrijf dan zijn ze zich bewust van alle afspraken, regels en wetten die juridisch zijn vastgelegd. De AVG, ofwel privacywet is er een die we uiteraard ook moeten handhaven. Voor deze wet er kwam waren we ons al bewust van de integere omgang met deze gegevens. Nu zullen we zorg dragen dat we nog voorzichtiger en met meer aandacht omgaan met deze gegevens.
Wil je weten hoe? Dan kun je verder lezen voor uitleg.
Je kunt ook direct de PDF bekijken van onze privacyverklaring.

 

Foto’s Online

De foto’s getoond op onze website kunnen we enkel tonen omdat hier volledige toestemming over is gegeven. We stellen in veel gevallen contracten hiervoor op. Zonder toestemming zullen we nooit iets plaatsen. Dit past niet in het vertrouwen dat we opbouwen met onze klanten. We gaan iedere samenwerking open en eerlijk met je aan. We stellen onszelf kwetsbaar op, vanwege dat we in een precaire situatie komen. Ieder afscheid is een privé aangelegenheid en dit respecteren we. Integriteit staat voorop.

Er zijn foto’s die we online met nabestaanden delen, maar daar gebruiken we speciale online services voor die we volledig kunnen vertrouwen op het discreet tonen van deze foto’s. Deze online services of bedrijven hebben een versleutelde website en/of online werkomgeving. De services/bedrijven die we mogelijk hiervoor inzetten zijn:
 • foto’s in een diashow bekijken; Picture Present heeft een online omgeving die met een wachtwoord is beveiligt
 • lay-out van foto’s in een album bekijken; de software Smart Albums van Pixellu gebruiken sommigen om online proofing voor een album online te zetten. Iedere klant krijgt een code voor inlog
 • het bestellen van een album met foto’s gaat via interne upload naar de printers die professioneel werken; zoals o.a. Floricolor in Portugal, Vakcolor of Eprint in Nederland.

We geven al tijdens de voorwaarden in de offerte aan welke gebruikerslicentie we aan onze klanten afgeven bij de foto’s. Want de foto’s bezitten meerdere rechten, zoals het auteursrecht van de maker als het portretrecht van de geportretteerde.

Bladeren door een herinneringsalbum

Data Persoonsgegevens

De persoonsgegevens die we noteren slaan we op verschillende plekken op. Je naam en adres is nodig om post te versturen en eventueel bij je thuis te kunnen komen voor/tijdens de reportage. Je email en telefoonnummer zijn nodig om met je te contacten. Wanneer we je email of andere gegevens online verwerken, dan gebruiken we daarvoor ook versleutelde websites. De volgende websites worden gebruikt:
 • automatische e-mail service Get Response, hiermee versturen we algemene informatie over onze werkzaamheden naar onze klanten, zoals blogs die we publiceren. Mensen moeten toestemming geven om van ons mail te ontvangen. Ontvang je een email van ons, dan kun je je ten alle tijden uitschrijven van dit email gebruik
 • het facturatie systeem dat we gebruiken om offertes en facturen te versturen heet Wefact en wordt enkel door afscheidsfotografen van Afscheidsmomenten gebruikt en onze accountant, waarmee we een verwerkersovereenkomst hebben

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Hierin staat vastgelegd dat een derde partij zorgvuldig met de persoonsgegevens omspringt. En zich bovendien netjes houdt aan de afspraken die het bedrijf met de betrokkenen daarover gemaakt heeft.
 • reacties die onder ons blog op deze website worden geplaatst, wanneer iemand een reactie daar achterlaat, zijn geheel vrijwillig. Je kunt ze persoonlijk maken door een Avatar aan te maken voor jouw naam en je eventuele website

Wat is een Avatar?

Een avatar is een plaatje dat als gebruikersafbeelding op het internet gehanteerd wordt. Veelal een profielfoto om zo herkenbaar te zijn voor anderen. Wanneer je een internetsite hebt, kun je deze aan dit plaatje linken.

 

 

handen met rouwkaarten

Bijzondere of Gevoelige Persoonsgegevens

Bij het fotograferen kunnen we specifieke zaken in beeld brengen die behoren tot het lijstje van bijzondere of gevoelige persoonsgegevens. Wat mogelijk zichtbaar kan zijn op een foto:

 • ras/huidskleur
 • godsdienst of levensovertuiging
 • politieke voorkeur
 • gezondheid
 • seksuele voorkeur

Je ziet het; we kunnen heel wat persoonsgegevens van mensen opslaan. Wat er zo naar aan is, is dat dit angst kan inboezemen. Weet dat we als bekwaam afscheidsfotograaf altijd al in uiterste overeenstemming met onze klanten op een prettige manier samenwerken.

De foto’s die wij maken krijgen het auteursrecht mee van de maker. Het is aan ons om deze foto’s veilig te stellen en hier secuur mee om te gaan. We gooien tenslotte onze eigen naam ook zomaar niet te grabbel!

 

Wees Gerust

We willen niets liever dan dat nabestaanden de liefde voor hun dierbare mogen blijven koesteren door middel van fotografie. Dat herinneringen aan bijzondere afscheidsmomenten bewaard mogen blijven. Onze zorgvuldigheid in het maken van een afscheidsreportage gaat verder dan fotograferen alleen. Bij Afscheidsmomenten nemen we de bescherming van jouw gegevens serieus en we nemen passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan.

 

Vragen?

Heb je vragen over hoe we omgaan met de privacywet na het lezen van deze tekst? Stel je vragen gerust hieronder. We zullen je vraag waar mogelijk beantwoorden.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen. Dat stellen we op prijs. Gebruik daarvoor de handige buttons hieronder.