Wie zijn wij en welk doel hebben we?

We zijn een landelijk netwerk van gekwalificeerde afscheidsfotografen met allemaal dezelfde passie: het vastleggen van het afscheid van een dierbare. Dat is een speciale vorm van fotografie. Naast het beheersen van de techniek van het fotograferen is het van belang dat we ons werk onopvallend doen, zonder te storen. Daarnaast is het belangrijk om goed en prettig om te kunnen gaan met de familie van de overledene in een moeilijke periode. Deze eigenschappen hebben al onze fotografen in de vingers, zodat we een prachtig beeldverhaal kunnen maken van een bijzondere dag. Leidraad is daarbij dat we niet het verdriet vast willen leggen, maar de liefde. Want liefdevolle momenten zijn er op zo’n dag te over.

Missie van Afscheidsmomenten

Onze missie is drieledig.

  1. Consumenten laten zien wat we voor hen kunnen betekenen bij een uitvaart.
  2. Uitvaartondernemers duidelijk maken wat het belang is van een fotoreportage bij een uitvaart.
  3. Een platform bieden voor collega-fotografen. Daarvoor komen we maandelijks bij elkaar. Tijdens speciale bijeenkomsten en workshops krijgen we extra informatie, delen we met elkaar onze ervaringen en bespreken ons werk. Dat zijn inspirerende uren!

 

Foto’s van een afscheid

  • houden de liefde voor je dierbare vast,
  • zorgen voor een goede herinnering,
  • geven de mogelijkheid om deze dag her te beleven, na de roes,
  • laten aan degenen die er niet bij konden zijn, zien wat er gebeurd is,
  • kunnen onderwerp van gesprek zijn en bieden daarom steun en troost.

 

Oprichter en bedenker van het netwerk Afscheidsmomenten is Boukje Canaan, afscheidsfotograaf en pionier in hart en nieren:

Boukje Canaan afscheidsfotograaf“Ik noem het geen rouwfotografie, want ik fotografeer niet de rouw, maar de liefde. Ik noem het ook geen uitvaartfotografie, omdat afscheid nemen een proces is. De uitvaart is daar slechts een onderdeel van. Omdat het afscheid vaak in een roes wordt beleefd is het heel belangrijk om deze vast te leggen. Uit ervaring weet ik wat het is om foto’s te moeten missen. Als fotograaf wilde ik hier verandering in brengen. De kunst om nabij te zijn en toch op afstand te blijven, waardoor we als een ‘ninja’ bewegen is niet voor iedereen weggelegd. Afscheidsfotografie verdient daarom een aparte tak binnen de vele vormen van fotografie.”

Bewaren

Wat levert een lidmaatschap me op?

Een afscheidsfotograaf werkt veelal alleen. Bundel je krachten met gelijkgestemden.