Een toast uitbrengen op een jarige of jubilaris, dat kennen we allemaal wel. Het kan uiteraard ook tijdens of na afloop van een afscheid van een dierbare. Een toast op het leven en daarmee op wat diegene voor je heeft betekent.

Zo ook op de uitvaart van een jongeman begin dit jaar, die ik voor zijn familie heb gefotografeerd. Hij overleed plotseling en op veel te jonge leeftijd. Zijn ouders hebben zijn afscheid heel mooi verzorgd. Veel aandacht voor verschillende details, zoals de lego waar hun zoon helemaal dol op was en Max Verstappen, zijn grote idool. Kortom, zijn gewoonten liepen als rode draad door zijn uitvaart.

 

 

Zijn moeder vond het niet lekker.

Hij dronk bijvoorbeeld heel graag een glaasje IceTea, soms wel meer dan één. Het hoorde dan ook echt bij hem om daarmee te toasten tijdens de aansluitende besloten bijeenkomst. De glaasjes werden op de bar van de locatie ingeschonken. In mooie borrelglaasjes met een voet en ook nog in wat kleinere glaasjes.

De dames van de bediening brachten iedereen een eigen glaasje van dit donkere vocht. Het leek wel of er een sterke drank in zat. “Hij zou gniffelen,” hoorde ik naast me. Zijn vader bedankte iedereen voor de komst en de steun in de dagen rondom het afscheid. Samen met zijn moeder telde hij af en zette het glaasje aan zijn lippen. De aanwezigen volgden zijn voorbeeld. Ook zijn moeder die het eigenlijk helemaal niet lekker vond, dronk haar glaasje helemaal leeg. 

 

Onlangs was het zijn geboortedag. En ik ben er bijna zeker van, dat ook op die dag wederom IceTea werd gedronken op deze bijzondere jongen.

 

 

 

Reactie gevraagd

Afscheidsfotograaf Marion Verhaaf vertelde haar ervaring wat er bij een afscheid kan worden geserveerd. 

We behandelen iedere maand een leuk thema rondom wat wij ervaren, zien of fotograferen als afscheidsfotograaf. In September is dit eten en drinken. 

Leuk als je ons volgt op social media en berichten van en met ons deelt.

We vinden het leuk te horen of eten voor jou belangrijk is bij de uitvaart. Wat zou jij wensen dat er voor eten of drinken geserveerd zou worden? Reageer hieronder en zorg zo mede voor de levendigheid van ons blog.