“Ruben sluit zijn vaders kist”

Ruben was nog maar zes toen zijn vader overleed. De doktoren hebben geprobeerd zijn vader Paul beter te maken, maar helaas  moest hij het leven laten.

Twee dagen voor het overlijden vertelde Paul zijn eigen levensverhaal aan een spreker van het Humanistisch verbond. De uitvaart was veelal voorbereid. Zelf dacht Sandra aan een fotograaf in de week vooraf de uitvaart.  De uitvaartverzorger kende Ilja  Verstraten en stelde haar voor. 

In een interview met Sandra, de moeder van Ruben, vertelt ze dat Ilja bij haar langs is geweest in de week vooraf de uitvaart. Zo kon ze voorbeelden zien en wensen bespreken.

Sandra kijkt terug op de foto’s

Er zijn foto’s genomen die zij zeer dierbaar vindt. Zeker de foto’s van haar zoon, op momenten waar ze zelf niet zo bij stil stond. Zoals de foto van Ruben bij de kist van zijn vader in de rouwkamer.

In een kleine ruimte is het lastig fotograferen

Toch heeft Ilja Ruben in zijn concentratie bij het sluiten van de kist kunnen fotograferen. Het is zichtbaar dat de emotie hem parten speelt tijdens het draaien aan de knop die het deksel vast maakt. De hand van zijn moeder strijkt zijn haren. 

Het foto album is Sandra zeer dierbaar

Ze kijkt liever in het album dan naar de video-opnamen; ze pakt het er gemakkelijk bij. Ruben ontving na de uitvaart een mini album van Ilja en hij liep hier zelf graag mee rond om aan anderen te laten zien.

Sandra vertelt hoe prettig ze het vond dat dit mogelijk werd gemaakt. Want zo kon hij gemakkelijk zijn verhaal delen. Nu kijkt hij er minder naar om, maar in het begin was dit een belangrijk tastbaar bewijs. 

Beluister het interview met Sandra de Ridder

 

Jouw reactie

We stellen het zeer op prijs om je reactie op deze foto’s te mogen ontvangen. Heb je foto’s van jouw afscheid en wat heb je daar uit gehaald? Of herken je iets in het verhaal van Sandra over deze dierbare foto’s? Jouw reactie geeft een hart onder de riem voor anderen.

Vind je foto’s bespreken interessant? Op 20 maart houden we een workshop beeldbespreken in Utrecht in de middag. Het kost deze keer slechts €14,50. Meer informatie en opgeven kan hier

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en mis niks. Wordt onze ‘vriend’, zodat we je op de hoogte houden per e-mail Doe het direct in de rechter zij-kolom.>

We informeren onze lezers graag met kennis, weetjes en bijzondere evenementen rondom ‘emotionele periodes’ in een mensenleven. Er gebeurt zoveel tijdens een afscheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen en willen het juist in het licht zetten om er op een prettige manier mee om te gaan. Houd de liefde vast!

Volg Afscheidsmomenten op:

Instagram

LinkedIn

Facebook

Of gebruik onderstaande knoppen om dit blog te delen