Bestaat er een kledingvoorschrift voor een afscheidsfotograaf?

 

Normaal gesproken wil ik als afscheidsfotografe zo min mogelijk opvallen en leg ik een afscheid/uitvaart meestal vast in donkere kleding. Soms is mijn kledingkeuze echter heel anders.

Zo heb ik voor een kinderuitaart al eens wit en lichtblauw gedragen. In die kleuren kwam het gezin en de familie van het kleine jongetje naar zijn afscheid. Dan sluit ik mij daar zoveel mogelijk op aan.

Zo was het ook begin 2022. Wel in donkere kleuren maar niet echt onopvallend. Hoewel …. hoe dit zit, lezen jullie hieronder.

Het verzoek van de familie was om vooral als mezelf te komen. “Trek gewone kleren aan en als je je lekker voelt in een spijkerbroek, doe dat dan vooral!” zo zei de vader me van de 20-jarige jongeman die plots overleed in mijn eigen dorp. Hij was een groot Max Verstappen fan, zijn kist werd beplakt met verschillende stickers van zijn grote idool. In die tijd moesten er nog mondkapjes worden gedragen en ook die waren geheel in stijl gemaakt. Dan kon ik toch niet achterblijven?

 

 

 

Maar dan moet je schakelen. Hoe kom ik aan kleding die me past en die aansluit bij de gedachte aan de overledene? Ik heb mijn netwerk aangeboord op zoek naar een shirt en petje. Een vroegere buurjongen van me is tevens een enorme fan. Echter de petjes die hij spaart, zitten in een speciale bak en die maakt hij dan uiteraard niet open. Dus verder zoeken. Ineens bedacht ik me dat er nog iemand in mijn vriendenkring groot fan is. Hij spaart ook altijd voor de raceauto die bij een bekende winkelketen te verkrijgen is. Een messengerbericht resulteerde in een tas vol spullen. Een petje en ook een shirt dat ik zelf kon aantrekken.

 

 Petje en Shirt

 

Het petje heb ik aan mijn riem vastgemaakt (afscheidsdienst in de kerk en dan hoort het petje niet op mijn hoofd) en het shirtje heb ik met veel trots gedragen. De reactie van de ouders en familie was geweldig! “Wat mooi dat je dit doet!” Een klein gebaar en dat doet weer eens wonderen! Ik ben degene die het me heeft geleend dan ook enorm dankbaar!

 

Ik weet, dit is niet echt onopvallend, iets wat ik als afscheidsfotograaf eigenlijk graag wil zijn. Maar juist in deze situatie viel ik dus niet op! Er waren meerdere familieleden en genodigden met de naam van Max Verstappen op hun kleding. Een pet of juist een jas met Red Bull reclame erop.
Dan val ik hiermee absoluut niet uit de toon!

Soms zet ik als afscheidsfotografe dan net een stapje verder. Dat is wellicht voor de één net een stap te ver en voor de ander juist ver genoeg!

 

Reactie gevraagd

Afscheidsfotograaf Marion Verhaaf vertelde haar ervaring over de kleding die zij droeg bij een specifieke uitvaart. Opvallend of juist toch niet?

We behandelen iedere maand een leuk thema rondom wat wij ervaren, zien of fotograferen als afscheidsfotograaf. In de maand oktober is dat Kleding. 

Leuk als je ons volgt op social media en berichten van en met ons deelt.

We vinden het leuk te horen wat voor jou belangrijk is bij je eigen uitvaart. Wat zou jij wensen dat de familie en belangstellenden aan kleding dragen op jou afscheid? Moet dat stemmig zwart zijn of juist uitbundig en kleurrijk? We zijn wel benieuwd naar jullie ideeën of ervaringen.
Reageer hieronder en zorg zo mede voor de levendigheid van ons blog.