De visuele geboorte van het keurmerk Gecertificeerd Afscheidsfotograaf

Juni 2014

Ik zat aan tafel met afscheidsfotograaf en dorpsgenoot Boukje Canaan uit Boxtel. Ik wist van haar missie: het creëren van een emotioneel gezondere wereld, haar ervaring met Afscheidsfotografie  en haar wens voor het lanceren van een platform voor Afscheidsfotografen die verdriet begrijpen en zowel intiem als op afstand hun werk kunnen doen.

Deze aangesloten Afscheidsfotografen moesten herkenbaarheid krijgen door het dragen van een keurmerk. Nu komen we bij de reden waarom Boukje bij mij terecht kwam; als grafisch ontwerper mocht ik, Daisy Renders Fotografie en Grafisch ontwerp, aan de slag. Het keurmerk voor het platform Afscheidsmomenten.nl vroeg om een visuele uitwerking!

Kern van de uitstraling

Samen aan tafel brainstormden wij over de uitstraling die het keurmerk moest krijgen.

Herinneringen ophalen. Dat kwam al snel als kernpunt naar boven bij Boukje, toen ik haar vroeg aan welk gevoel het keurmerk moest voldoen. Zelf herinnerde ze zich de warmte die zij voelde toen ze samen met haar jongere zus in een boek aan het bladeren was. Samen in een boek kijken is van alle leeftijden. Dat gevoel moest het keurmerk oproepen!IMG_2743

De stijl? Abstract met een vleugje oud erin. Met de tekstuele en beeldende input van Boukje ben ik grafisch aan de slag gegaan. Nadenken over Afscheidsfotografie en hoe ik dit het beste op papier kon verbeelden tot een krachtig keurmerk.

Paars met een vleugje oud

Het idee kreeg ik steeds helderder door mijn schetsproces; het moesten illustraties worden in het zwart, gecombineerd met de kleur paars. Paars is een kleur die o.a. wordt geassocieerd met kracht, waardigheid, vastbeslotenheid, onder controle hebben, genezing en dromen. Paars en zwart; 2 krachtige kleuren die het keurmerk genoeg body zou geven. En dat vleugje oud ging ik creëren door de tekenstijl van de illustraties.

Ook het keurmerk begon met een foto.
De foto van Boukje en haar zusje is de basis geweest voor de uitwerking van het keurmerk.

Het keurmerk bestaat uit 2 personen/hoofdjes die in een boek kijken. Dit staat voor het herinneringsalbum dat wij Afscheidsfotografen leveren. Het is bewezen dat een album vol sfeerbeelden van een afscheid steun en troost bieden. Je hebt de kans om terug te kijken op liefdevolle momenten wanneer je dat wenst. Of dit album nu gedeeld wordt met anderen of niet.

Het fotoalbum in het keurmerk vormt mede het oké-teken. Oké als in goedgekeurd. De afscheidsfotografen die het keurmerk mogen dragen zijn geschikt / goedgekeurd om Afscheidsfotografie te verzorgen op intieme momenten. Deze Afscheidsfotografen kennen niet alleen hun camera door en door, maar begrijpen ook verliessituaties en weten hiermee om te gaan. Het is een specifieke specialisatie binnen het vak fotografie.Afscheidsfotografie Keurmerk

De twee hoofden zijn intiem naast elkaar geplaatst. Hiermee symboliseer ik de kracht die men kan halen uit de beschikbaarheid van foto’s achteraf. Foto’s brengen de mensen samen. Soms biedt het een mogelijkheid tot praten waardoor dit inzichten geeft tot het verlies.
Er is een enkele traan verwerkt in het keurmerk; een verlies geeft immers ook pijn en verdriet. Maar dit mag er zijn en hoeft niet weggestopt.

Om het ‘keurmerkgevoel’ te benadrukken heb ik rondom de twee hoofden een paarse cirkel geplaatst. De cirkel zo rond als de lens van een fotocamera. In deze cirkel staat duidelijk waar het keurmerk voor staat: Gecertificeerd Afscheidsfotograaf.

En het beeldmerk van het keurmerk was geboren.

Daisy Renders
Grafisch ontwerper van het keurmerk
Gediplomeerd Afscheidsfotograaf

Reactie

Nu je de achtergrond van het beeldmerk weet, hopen we dat je beter begrijpt waar het keurmerk voor staat. Helpt het jou? Wat vind je er van? Leuk als je een reactie achterlaat.