Liefdevolle woorden

 
Iedereen had thuis wat op de kist geschreven en getekend en nu stond hij bedekt onder liefdevolle woorden, kleurrijke tekeningen en vrolijke zonnebloemen temidden van de familie in de uitvaartbus. 
 
Tijdens de rit naar de natuurbegraafplaats Assel werd met elkaar gepraat, gezongen, gehuild en gelachen, want zo was hoe zij het met elkaar wilden: het leven vieren.

Zo bijzonder!

In het kleine kerkje was het donker maar sfeervol. De kist werd op schragen gezet en de dozen met potloden en stiften werden tevoorschijn gehaald. Terwijl bloemen in een bloemenpilaar werden gestoken, men met elkaar praatte en een plekje zocht om de dienst bij te wonen, werd er nog volop geschreven en getekend op de kist.
Met mijn camera zoemde ik als een bij om de vele bloemen en  tekeningen van de kleinkinderen.
Ik legde mijn hand op de arm van de echtgenote van de overledene toen ze naar me glimlachte. “Wat is dit prachtig” zei ik tegen haar.
Ze vroeg me of Marinka ook iets op de kist zou willen schrijven en ik pakte een stift om die door te geven. Natuurlijk wilde ze dat!
Dit heb ik vastgelegd, zo bijzonder te zien hoe de band tussen hen zo intens was geworden dat de woorden van Marinka zelfs mee het graf in mochten. 

Zo mooi!

Met een glimlach een uitvaart fotograferen, het lijkt niet gepast.
Maar wat kon ik anders, met al die mooie momenten en de kleinkinderen die bleven tekenen tot de dienst klaar was.
Al een aantal jaren werk ik samen met Marinka, een uitvaartbegeleidster die altijd een heel persoonlijke touch weet toe te voegen aan een uitvaart.
Vaak weten nabestaanden niet dat bij een uitvaart (bijna) alles mogelijk is of vinden ze het moeilijk iets te bedenken door de emotionele rollercoast waar ze in zitten.
Hoe fijn is het dan iemand te hebben die je daarbij helpt, in gesprek gaat en kijkt naar wat bij de familie past.
Voor mij als Afscheidsfotograaf is inmiddels niks vreemd en ik heb al veel prachtige rituelen mogen fotograferen, zo ook bij deze uitvaart.
Renée Krijgsman – Fotograaf van de maand juli
Bekijk ook haar profielpagina voor meer informatie.

Jouw reactie

We stellen het zeer op prijs om je reactie op dit verhaal of deze foto te mogen ontvangen.

Heb je foto’s van jouw afscheid en wat heb je daar uit gehaald?

Of herken je iets in het verhaal over deze dierbare foto?

Jouw reactie kan een verschil maken voor anderen.

We bespreken vaker een foto of delen een ervaringsverhaal.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en mis niks.

Wordt onze ‘vriend’, door je e-mail achter te laten. Doe het direct in de rechter zij-kolom.>

We informeren onze lezers graag met kennis, weetjes en bijzondere evenementen rondom ‘emotionele periodes’ in een mensenleven.

Er gebeurt zoveel tijdens een afscheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen en willen het juist in het licht zetten om er op een prettige manier mee om te gaan.

Houd de liefde vast!

Volg Afscheidsmomenten op:

Instagram

LinkedIn

Facebook

Of gebruik onderstaande knoppen om dit blog te delen