Kun je rouwen via een app?

Binnenkort moet dit mogelijk zijn! Handig voor mensen die toch altijd op hun telefoon bezig zijn… Of gewoon omdat je gemakkelijker praat en chat via je telefoon, lekker als je alleen bent en niemand hoeft te storen met je verlies.

Quirine is hard bezig om de app LUTTO te lanceren. Een heuse rouw app. Quirine is jong en ambitieus.

We interviewden haar, omdat we niet snapten hoe het nou precies werkt en afvroegen: hoezo kun je hier een app voor maken?

Lees de antwoorden op de vragen die we haar stelden en wordt wijzer.

 

Wie is Quirine?

Een 26-jarige vrolijke en ambitieuze meid.
Verder ben ik zangeres in een band, The Armchair Rebels, en vind ik het ontzettend leuk om te reizen, vooral naar West-Amerika.

 

Hoe en waarom ben je begonnen met LUTTO?

Op 10 juni 2017 overleed mijn vader na een kort ziekbed. Hij was één van de belangrijkste personen in mijn leven, en ik wist niet hoe ik met dit verdriet om moest gaan. Toen ben ik op internet gaan zoeken naar een app die me kon ondersteunen in het rouwproces. Die kon ik nergens vinden, ook niet in het buitenland. Ik ben altijd al ondernemend geweest (ik richtte toen ik 18 was mijn eerste bedrijf op) en dacht; wat er niet is, kan gemaakt worden.

 

Heb je dieptepunten meegemaakt?

Zeker. In september 2017 begon ik aan mijn studie, drie maanden nadat mijn vader overleed. Het was mijn propedeuse jaar en ik wist dat mijn vader ontzettend trots was dat ik deze opleiding ging volgen. Ik wilde daarom koste wat het kost mijn propedeuse jaar halen en liep mezelf behoorlijk voorbij. Uiteindelijk ben ik toen ongeveer een maand lang niet meer naar college geweest. Toen heb ik mijn rust kunnen nemen. Ondanks het feit dat ik erg veel gemist heb op school toen, heb ik toch mijn propedeuse kunnen behalen dat jaar.

Wat betekent de website/deze app voor jou?

De app betekent alles voor mij. Voor mijn gevoel staat de app helemaal in verbinding met mij en mijn vader. Als mijn vader niet was overleden, was ik nooit op dit idee gekomen. Verder vind ik het een prachtig idee dat ik met de app anderen kan ondersteunen, motiveren en inspireren.

 

Wanneer is LUTTO af? Hoe ga je om met nieuwe ontwikkelingen?

Ik hoop begin 2020 live te kunnen gaan met LUTTO. Op dit moment ben ik druk bezig met het rond krijgen van de financiering en het opbouwen van een team dat me hierbij gaat helpen. Want LUTTO een succes maken, dat kan ik niet alleen, daar heb ik hulp bij nodig van mensen die net zoveel passie hebben voor LUTTO als dat ik dat heb. Op dit moment werk ik al samen met Robin, zij is afgestudeerd content creator en echt mijn rechterhand! Ze is verantwoordelijk voor de huisstijl van LUTTO, dus het logo, de kleuren en het marketingmateriaal zoals flyers. Tevens helpt ze mee met het schrijven van bijvoorbeeld het businessplan en gaat ze mee naar events. Ik zou inmiddels echt niet weten wat ik zonder haar zou moeten!

 

Waarin vind je dat jouw product  zich van dat van anderen onderscheid?

Op dit moment zijn er geen apps die de gebruiker ondersteunt in hun rouwproces, dus ik denk dat we hierin op zichzelf al onderscheidend in zijn. Verder zit het hem ook in het persoonlijke aspect dat LUTTO te bieden heeft. Ik ben met LUTTO begonnen omdat ik mijn vader verloor, het komt dus voort uit een eigen behoefte. LUTTO is niet alleen een app, het is een community die mensen bij elkaar brengt.

 

Wat merk je aan reacties op jouw app?

De reacties op de app zijn prachtig. Personen zijn geraakt door het concept en/of willen er aan bijdragen, en dat raakt mij. Heel mooi om te zien hoe er op wordt gereageerd en hoe mensen hun steentje bij willen dragen, allemaal op hun eigen manier.

 

Hoe biedt je troost aan mensen?

Door zelfreflectie en ‘’herkenbaarheid’’ met elkaar te combineren. De gebruiker van de app maakt zelf de keuze in hoeverre hij of zij het rouwproces wil delen met de mensen om ze heen. Zo kan iedereen naar eigen wens een veilige en vertrouwde ‘’omgeving’’ voor zichzelf te creëren.

Wie zijn je ‘klanten’ en hoe komen ze bij je?

Iedereen die behoefte heeft om inzicht te krijgen in het rouwproces en hier hulp bij te krijgen, in welke mate dan ook, kan gebruik maken van LUTTO. Het is een app, dus het is wel van belang dat de gebruiker een smartphone heeft.

 

Wil je nog een bepaalde kant op met je app?

Waar we uiteindelijk naartoe willen is dat LUTTO niet alleen een app is die je helpt. Een app is natuurlijk online, maar het zou mij geweldig lijken als ik de gebruikers van LUTTO samen kan brengen tijdens een live event.

 

Wat heb je vooral geleerd, misschien dit afgelopen jaar?

Dat klinkt waarschijnlijk cliché, maar wat ik vooral heb geleerd is dat het ontzettend belangrijk is dat je je hart volgt. Als je een kans krijgt, omarm deze dan en luister naar je gevoel. Tevens heb ik geleerd om een nare en verdrietige situatie om te zetten naar iets moois waar ik anderen mee kan helpen.

 

Zijn er andere toekomstplannen of wat mogen we van je verwachten?

Toekomstplannen heb ik zeker. Op dit moment staat allereerst het realiseren van een app in Nederland op de planning. Daarna wil ik graag uitbreiden naar Europa en de Verenigde Staten. Tevens wil ik graag live evenementen organiseren om LUTTO-gebruikers bij elkaar te brengen.

 

Is er iets wat je zelf nog kwijt wil en wat ik vergeet te vragen?

Ik zou graag in contact komen met mensen die iemand verloren zijn en graag gebruik zouden willen maken van LUTTO. Graag zou ik hen wat vragen stellen om er op deze manier voor te zorgen dat LUTTO zo goed mogelijk aansluit op de wensen van haar gebruikers. Mocht je mij, en dus ook de app, willen helpen, dan kun je een bericht sturen naar hello@getlutto.app

Alvast ontzettend bedankt hiervoor!

De APP LUTTO dus

Nu zijn we ook benieuwd, zou dit iets zijn dat je wilt uitproberen? Indien je reageert, maak je kans op een poos ‘proef draaien’ met de app. Want nee geheel gratis gaat deze niet zijn, vanwege dat er veel interactie in zit.

Via deze website kun je nu kans maken om de app vrijblijvend in te zetten door te reageren onder dit blog.