Een broodje of liever wat hartigs?

De hartige hapjes (zie foto verderop), werden rondgedeeld door de vriendinnen van Karin* bij haar uitvaart. Thuis was het vaak een zoete inval en er was voor iedereen altijd wat te eten. Dat heb ik zelf ervaren tijdens een herinneringsreportage die ze kreeg aangeboden door haar vriendin. Bij Karin thuis heb ik de vriendinnen op de foto gezet. Een emotioneel moment voor allemaal. En zo enorm dierbaar nu. Er stonden hapjes op tafel, drinken, smeerseltjes voor op toast… het mocht ons aan niks ontbreken. Uiteraard met iets te drinken.
Karin had zelfs nog gehaktballen gedraaid en deze lagen in haar vriezer te wachten. Uiteraard zijn die gebraden en opgegeten. Met Karin in gedachten kwam ook niemand iets te kort tijdens haar afscheidsdienst.

Terwijl Karin voor haar laatste rit uitgeleide werd gedaan, stond iedereen langs de de weg die zij aflegde in de rouwauto en dronken zij een flesje Flügel in één teug leeg. 

*In dit verhaal is Karin een fictieve naam

 

 

 

Was het in vroeger jaren heel normaal dat er enkel koffie of thee werd geserveerd tijdens het condoleren of napraten na een uitvaart, is dat tegenwoordig al heel anders. Er is frisdrank of een flesje fristi voor de kinderen. De plakken cake zijn op meerdere plekken al vervangen door een overheerlijk broodje met verschillend beleg. Van broodje kaas tot een heerlijk broodje gezond. Ook vegetarisch beleg is dan te kiezen.

Een hartig hapje wordt ook steeds vaker geserveerd. En dat valt goed in de smaak bij hen die een langere reis achter de rug hebben om bij een afscheid aanwezig te zijn. Die afstand is dan ook zeker iets wat de familie in overweging neemt. Ze willen hun familie en vrienden niet met een lege maag weer op de terugweg sturen. Bovendien is het nuttigen van een hapje en een drankje het moment om na te praten, herinneringen op te halen.

Gelukkig is een uitvaart aan te passen aan uw eigen wensen. Regelmatig merk ik, dat de overledene daarin de hand in heeft gehad. Als degene hield van een broodje kroket, wordt die dan ook geserveerd bij het laatste samenzijn. Heb jij zelf al eens nagedacht over dat moment? Wat zou jij dan geserveerd willen zien?

 

Reactie gevraagd

Afscheidsfotograaf Marion Verhaaf vertelde haar ervaring wat er bij een afscheid kan worden geserveerd. 

We behandelen iedere maand een leuk thema rondom wat wij ervaren, zien of fotograferen als afscheidsfotograaf. In September is dit eten en drinken. 

Leuk als je ons volgt op social media en berichten van en met ons deelt.

We vinden het leuk te horen of eten voor jou belangrijk is bij de uitvaart. Wat zou jij wensen dat er voor eten of drinken geserveerd zou worden? Reageer hieronder en zorg zo mede voor de levendigheid van ons blog.