Opa is overleden.  Om de jongste kleinkinderen rondom deze dagen van afscheid een taakje te geven mochten ze een klusje in opa’s grote tuin doen: met een snoeischaar de dode bloemen van de hortensia’s afknippen. Opa en oma’s woonboerderij had een royale tuin en opa hield van hortensia’s, véél hortensia’s.
Gelukkig wist oma nog een aantal draadmanden tevoorschijn te toveren en kon het jonge spul met de snoeischaar in de hand zich volop uitleven. Het was eind december en ik stel me winterjassen, laarzen, rode wangen en warme chocolademelk voor en daarmee heerlijk bijkomen rond opa’s haardvuur.

Zelf duwen

Oma had intussen bedacht dat de kleinkinderen alle afgeknipte hortensia’s over opa’s graf mochten uitstrooien. Een soort van beloning na gedane arbeid.
De uitvaartleider regelde op dag van de begrafenis een dubbele draagbaar, eentje voor opa én eentje voor alle manden met hortensia’s. Niet onbelangrijk, ze mochten deze hortensia-baar helemaal zélf duwen!

Run op zovéél mogelijk

Er werden bij het graf door de diverse volwassenen prachtige bloemstukken neergelegd en mooi, liefdevol gesproken. Daarna was het tijd voor de hortensia’s. De jeugd stond te popelen. Doordat ieder kleinkind slim genoeg was te snappen dat je ‘met rustig aan doen’ wellicht maar één keer je kans kon benutten, volgde er een soort van ‘run op de manden’: snel je handen en armen vullen, omdraaien, sprinten, uitstrooien, terugsprinten en nóg een keer!
Opa zou dit prachtig gevonden hebben en de familie rondom stond met een grote glimlach toe te kijken.

Rust in vrede lieve opa!

Kristel Dallinga, afscheidsfotograaf van de maand mei
Haar website: www.fotostel.nl