Post-mortemfoto’s wat zijn dat eigenlijk?

Post-mortemfoto’s zijn in de tweede helft van de 19de eeuw een bekend fenomeen. Na 1930 worden er minder doodsportretten gemaakt. Nu, zo’n 100 jaar later, verovert het wederom een plek in de maatschappij.
Guus Sluiter is directeur van Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam.

Bekijk het filmpje waarin Guus Sluiter vertelt.

Meer te zien in Museum Tot Zover

Museum Tot Zover hield een fototentoonstelling met foto’s rond de dood, o.a. van de periode rond 1900. Foto’s gemaakt vol Liefde en Verdriet, zoals Sluiter ook zegt in het filmpje. De afscheidsfoto’s van de hedendaagse afscheidsfotografen hangen er nog! Vanwege het grote succes en de lovende reacties van bezoekers is een deel van de tentoonstelling verlengd. In de gang hangen nog altijd de indrukwekkende hedendaagse foto’s vol liefde en verdriet. Tot november van 2016 kan men deze nog bekijken. Ook jou geven we graag de kans om te komen kijken: lees verder hoe je kans maakt op een gratis toegangskaart, iedere maand geven we er maar liefst twee weg!

Verhaal

De hedendaagse post-mortemfoto’s zijn voorzien van persoonlijke verhalen. Deze verhalen lees je naast de foto en maken het extra bijzonder. Want wanneer je meer over een achtergrond van een foto weet, gaat het nog meer ‘leven’. En dat is wat de nabestaanden vooral wensen: dat hun dierbare overledene verder mag leven. Verder leven in hun gedachten. Want de liefde die blijft!

Zo zijn alle nabestaanden die hun foto in Museum Tot Zover tentoonstellen ook trots. Trots op het feit dat ze mogen laten zien wat foto’s voor hen betekenen. Daarbij vertellen ze eigenlijk ook hoe het voor anderen iets zou kunnen betekenen. Ze zijn ware ambassadeurs voor de afscheidsfotografie. Afscheidsfotografie anno nu, laat herleven wat 100 jaar geleden al gewoon was.


Deze Actie is voorbij

Maak iedere maand kans op 2 x een gratis toegangskaart Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

Doe mee door een reactie achter te laten onder dit blog. Wie weet heb je ook een ervaring (of juist geen) met foto’s van een dierbare? Deel jouw reactie hieronder. Voor wie dit doet maakt kans om in die maand een gratis kaart te bemachtigen. We zetten iedere maand de winnaars onder dit blog erbij en berichten je via email indien je gewonnen hebt om de gratis kaart te mogen ontvangen. Maar liefst 2 personen maken kans, iedere maand weer. In mei zijn we van start gegaan.

Winnaars mei  Irene en Eva:   bekijk de loting >>