Wat Maarten en Daan gemeen hebben

…is hun echtheid en integriteit. Hun verdriet. De enorme energie die dit kost. Ze blijven zichzelf zonder spoor van eigenbelang. Dat maakt hen grootheden zonder mensverering. Het maakt hen persoonlijkheden om je in te herkennen. Herkennen in hun verdriet, gemis en pijn. Zonder dat zij zichzelf daarin verliezen. Daar kun je je aan spiegelen en door laten motiveren.

Terwijl Maarten van der Weijden de Elfstedentocht aan het zwemmen is zendt het NOS Journaal op zondagavond niet alleen over Maarten, maar ook een item uit over afscheidsfotografie. Daarin vertelt Daan Barendsen over zijn ervaringen met fotografie tijdens de uitvaart van zijn vrouw. En op maandagochtend wordt afscheidsfotografe Boukje Canaan geïnterviewd voor radio 1 over haar werk. Afscheidsfotograaf Gerda Wesselius liet zich motiveren om te schrijven over deze twee helden in haar ogen. Ze vertelt over haar ervaringen op 20 augustus 2018

Blij verrast

Afscheidsfotograaf Gerda Wesselius stond op maandag aan de Finkumervaart om Maarten van der Weijden aan te moedigen, toen ze van haar zus een appje kreeg waarin ze vertelde dat Omrop Fryslân steeds in delen het interview met Boukje liet horen. Gerda vertelt: ”Ik was natuurlijk blij verrast. Het appje kwam op een bijzonder moment. Maarten was net voorbij gezwommen. Met het aanwezige publiek stond ik hem nog ontroerd na te kijken. Wat een bikkel. En toen dat appje.”

.

Omrop Fryslàn

In de vroege ochtend op 20 augustus luisterde de zus van Gerda naar Omrop Fryslân die om het uur een deel van het interview met Daan liet horen. Ze spraken over een nieuwe trend.

Klik hieronder op PLAY om het in het Fries te horen:

 

Verdriet, gemis en pijn

Gerda: “Wat fijn dat er ineens zoveel aandacht is voor afscheidsfotografie. En wat vertelde Daan er mooi over in het nieuwsitem. Op de een of andere manier voelde ik sterke overeenkomsten tussen de weduwnaar en de zwemmer.”

Daan vertelt en Maarten zwemt

In het Journaal sprak Daan Barendse over zijn ervaringen met de foto’s die Boukje maakte bij de begrafenis van zijn vrouw. Gerda: “Zijn bekentenis ontroerde me. Iemand die nog niet lang geleden zo’n verlies had geleden en dan zo integer en ècht vertelt over de waarde van deze foto’s. Hij vertelde ook over hoe snel er een goed contact was gekomen tussen haar en hem. Dat hij haar het vertrouwen gaf en haar tijdens de uitvaart niet eens had opgemerkt.
Maarten zwom om geld op te halen voor het Kankerfonds. Gerda: “Hij gaf alles wat hij had en kreeg er ongelooflijk veel voor terug. De finish kon hij niet meer halen maar zijn doel om geld op te halen wel. En dan ook nog in een niet te vatten overtreffende trap.“

 

Herinneringen op beeld

Het interview is geweest, de uitzendingen over Daan en Maarten zijn voorbij. Gerda vat samen wat het bij haar teweeg heeft gebracht: “Wat blijft zijn de foto’s, de beelden van wat er is gebeurd. Beelden die een verhaal vertellen. Een verhaal dat voor iedereen weer anders is. Bij Maarten is er een mooie afloop die ten goede komt aan mensen waarvan het leven bedreigd wordt. Het laat nog eens de kwetsbaarheid en het kostbare van het leven zien.
De foto’s roepen herinneringen op. Herinneringen die je wilt bewaren. Bij een overlijden worden foto’s gemaakt die je meer dierbaar zullen zijn dan je vooraf kunt beseffen. Er gaat in zo’n situatie veel aan je voorbij. Het is moeilijk om mee te kunnen komen met de drukte van de voorbereidingen van de begrafenis of crematie. Om voldoende stil te kunnen staan bij wat er allemaal gebeurt.

Na de dag

En dan is het ineens voorbij en komt langzaam de rust, en vaak de stilte. Net als voor Daan, zijn dan de foto’s een hele houvast. Voor hem zijn de foto’s die juist op het meest intieme moment zijn gemaakt, de meest dierbare. De mooiste zitten in een album. Het album is gemakkelijk toegankelijk.

Foto’s van een afscheid houden de herinnering levend

De Journaaluitzending over rouwfotografie nog een keer zien? KLIK HIER

Het radio interview gemist? KLIK HIER om het alsnog te beluisteren.

Reageer

Herken je dit zelf ook? Vertel er iets over in het reactieformulier. Het kan ook voor anderen betekenis hebben.