“Fotograaf gezocht die mij wil fotograferen bij het afscheren van mijn lange blonde haar. In mijn leven is een nieuwe fase aangebroken en ik wil uit voorzorg mijn hoofdhaar door de kapper weg laten halen voordat het uit gaat vallen”, zo melde een oproep eind 2019.

Merrelin

Door dit bericht kwam ik, Erna Schuppert, in contact met Merrelin, een jonge vrouw van 29 jaar. Ze heeft borstkanker met uitzaaiingen. Ze is vastbesloten om haar dertigste verjaardag te vieren. De foto’s van het afscheren van haar hoofdhaar hebben we niet kunnen waarmaken. In korte tijd kreeg ze allerlei medische complicaties te verduren.

Echter begin 2020 kreeg ik de vraag van Merrelin of ik haar wilde fotograferen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, dat wilde ik al te graag voor haar doen. “Als jij naar mij toe komt dan kunnen mijn hondje Luna en de IJslanders, waar ik al jaren als paardenfluisteraar mee werk, ook op de foto.” Zo kwam het dat ik op een druilerige vrijdagmorgen op pad ging om eindelijk persoonlijk kennis met elkaar te maken.

Tijdens het thee drinken leerde ik een vrolijke, positieve en open vrouw kennen. Een vrouw in de bloei van haar leven die ernstig ziek was en veel steun van haar familie en vrienden ontving. Ook de eenzame kant van het ziek zijn en haar verdriet daarover,  kwamen ter sprake. We vonden een geschikte locatie om te fotograferen, een natuurgebied met een meer. We begonnen in de regen en naarmate de tijd verstreek,  kwam de zon tevoorschijn en werd het droog. Volgens Merrelin was het een magische middag. Zo voelde het voor mij ook.

Bericht

Een week later bereikte mij het bericht dat de artsen niets meer voor Merrelin konden doen en dat ze was uitbehandeld. Een terminale jonge vrouw van 29 jaar. Alle foto’s van die magische vrijdagmiddag zijn direct bij Merrelin afgeleverd. “ik ben helemaal sprakeloos, wat heb jij prachtige foto’s gemaakt”.

Ik weet dat ze de foto’s tijdens haar korte laatste levensfase vaak heeft bekeken. Alleen of samen met familie en vrienden. De foto bij deze blog is bedrukt op een fleecedeken, waar ze lekker onder kon liggen chillen. Bedolven door haar IJslanders. Troostend en tegelijk hartverscheurend. Zo ziek zijn en dan kracht putten uit de gedachte dat je wordt omringd door de dieren waar je van houdt en afscheid van moet nemen.

Haar 30ste verjaardag

Vlak voor haar dertigste verjaardag kwam het bericht van haar overlijden. Ik was aangeslagen en ik heb tranen gelaten voor deze unieke vrouw.  De gedachte aan een magische middag, dat ze achteraf genoot van de foto’s, deze koesterde, ze aan iedereen in haar naaste omgeving heeft laten zien, geeft mij een dankbaar gevoel.

Herinnering

Dit is een tastbare en blijvende herinnering voor haar familie en vrienden. Ze hebben dit aandenken ontvangen van Merrelin zelf, ze was bewust bezig met haar ziekte en een einde dat er maar zo kan zijn. De nabestaanden kunnen steeds weer genieten van de foto’s waarop een sterke jonge vrouw die moedig blijft vechten om in leven te blijven. Afscheid, troost en herinnering beleefd en gemaakt op een magische middag.

In liefdevolle herinnering aan Merrelin, bedankt voor dit geschenk.

Erna Schuppert – Fotograaf van de maand augustus 2020

Wil je meer weten over Erna?

Bekijk dan haar profielpagina