Vrijdag 20 april 2018. De dag van het afscheid van een moeder, zus, oma en schoonmoeder. We zien elkaar in het rouwcentrum alwaar de kist nog geopend is. De kist wordt tijdelijk gesloten voor vervoer en later in de kerk weer geopend zodat gasten afscheid kunnen nemen. De kist wordt even later definitief gesloten door de familie en de afscheidsdienst in de kerk kan beginnen.

De foto die je hier ziet heb ik genomen vlak voordat we bij de kerk aankwamen. Zoals je ziet is het een zonnige dag. Wat je niet ziet, is dat ik net ben uitgestapt uit de rouwauto. Ik mocht voorin meerijden. Voor mij wel zo handig, want zo ben ik overal als eerste aanwezig. En kan ik de beste foto’s maken.

Het is druk op straat. De rouwstoet rijdt stapvoets. We moeten goed opletten voor alle fietsers. Er zijn ook kinderen bij. Die zijn afgeleid door de rouwauto die ze ineens tegenkomen. Op een feestelijke dag nog wel. Als je goed kijkt, zie je wat oranje slingers en een geschminkt rood wit blauw vlaggetje op haar gezicht. Deze ochtend waren de Koningsspelen. Een jaarlijkse sportdag voor alle basisscholen in Nederland. Ik ben benieuwd of het zien van deze rouwstoet indruk maakte op het meisje op de fiets en of ze dit moment zal herinneren.

In ieder geval kunnen de kinderen en kleinkinderen waarvoor ik vandaag de foto’s van het afscheid maak terugkijken op deze warme en liefdevolle dag.

Over mijn werkwijze als afscheidsfotograaf

Ik kijk altijd om me heen naast het fotograferen. Er is zoveel meer te zien als je ook af en toe achterom of verder kijkt.

Ook luister ik mee tijdens de ceremonie. Zo hoor ik gedurende een toespraak als er over een van de aanwezigen iets wordt verteld. Ik richt mijn camera dan op de reactie in het publiek en heb dan net die ene glimlach te pakken. Ik hoor later dat het fijne momenten zijn om op terug te kijken. Oók dat zijn afscheidsmomenten.

Met de foto als hierboven gedeeld vang ik de sfeer van deze speciale dag. Je kunt er méér uit opmaken dan dat het een zonnige dag was. Het was de dag van de Koningsspelen. De bomen staan in bloei, het is dus lente. Het type auto’s waaruit de rouwstoet bestond geeft een tijdsbeeld aan. Wellicht zie je nog meer details, die ik nog niet heb opgemerkt.

Welke elementen of details zie jij nog op de foto? Reageer onder het blog, want ik wil leren van anderen

Volgende week deel ik graag meer over mijn huidige fotoproject. Wie weet dat je me verder kunt helpen…

Fenneke Visscher, afscheidsfotograaf van de maand februari