Regelmatig organiseert Afscheidsmomenten een uitvaart in scene. Dit om verschillende redenen:

  1. we willen afscheidsfotografie bekender te maken bij het publiek,
  2. het levert foto’s op die vrij zijn om te publiceren,
  3. om andere ondernemers in de uitvaartbranche uit te nodigen om mee te doen. Denk aan bloemisten, kistenmakers, rouwvervoer, beheerders van locaties. Zij ontvangen zo mooie foto’s voor promotie,
  4. fotografen die uitvaartfotografie tot hun specialisatie hebben geven we de gelegenheid om werk te maken en te kunnen oefenen.

Afscheidsfotograaf Ilja Verstraten van Afscheidsmomenten was hierbij aanwezig. Lees haar verslag en bekijk Ilja’s foto’s in de diashow.

Weekendje Leeuwarden

Op 15 april werd er door mijn collega’s van Afscheidsmomenten, Kristel Dallinga, Gerda Wesselius en Boukje Canaan een uitvaart in scene georganiseerd in Leeuwarden. Dit samen met uitvaartonderneemster Marise den Oudsten van Fender uitvaarten.
Leeuwarden is voor mij helemaal aan de andere kant van het land (Ilja woont in Zeeuws-Vlaanderen, redactie). Maar zo leuk om mee te doen en een paar mooie foto’s voor mijn portfolio te maken. Dus had ik een weekendje Leeuwarden gepland samen met mijn man Mark. Voor hem was dit zelfs een mooie gelegenheid om te zien wat mijn werk nu precies inhoudt en hoe ik werk. Hij weet natuurlijk wel wat ik doe maar kan zich er nu veel meer bij voorstellen. Intussen was hij als figurant aanwezig en hij ervaarde het op sommige momenten alsof het een echte uitvaart was, zo ging iedereen erin op.

Mooi, maar ook lastig werk

Het is een mooi maar ook lastig werk om een uitvaart in scene te fotograferen. Op een echte uitvaart ben je alleen of hooguit met twee fotografen. Nu waren er twaalf fotografen. Dan is de kans groot dat als je net een mooi beeld voor je ziet en je wil afdrukken er opeens een fotograaf voor je in beeld opduikt. En hoewel je soms dan best even irritaties opmerkt, is dat tegelijk ook een heel reële gebeurtenis. Dat iemand zomaar voor je in beeld schiet gebeurt namelijk ook op echte uitvaarten. Dan moet je kiezen: improviseren en een andere hoek kiezen of het moment laten gaan. Dit is totaal afhankelijk van welk moment het is en of de gelegenheid het toelaat.

Ilja aan het fotograferen tijdens de uitvaart in scène. Foto: Boukje Canaan

Gefocust zijn tijdens uitvaart in scene

Een uitvaart in scene fotograferen is ook behoorlijk intensief. Net als een echte uitvaart. Heel de dag gefocust zijn. Kijken welk moment je moet fotograferen. Zoeken naar die ene blik, dat gebaar van troost, van liefde, die hand op je schouder, die arm om je heen. Het verhaal maken dat later kan helpen als het gemis zwaar is, als je het even nodig hebt om steun te voelen, als je troost kunt halen uit de foto’s. Als je ziet dat je niet alleen was. Dat je partner, je kind, je vader of moeder, je broer of je zus, je vriend of vriendin geliefd was. Dan is het fijn dat je het verhaal van die dag terug kunt zien door middel van foto’s.

Bijna net echt, indrukwekkend

Mooi om te zien hoe figuranten zich inleefden en in hun rol zaten. Ik kreeg zelf soms ook het gevoel dat het om een echte uitvaart ging. Kijk bijvoorbeeld naar de ‘vader’ en de ‘moeder’ van het kindje, je ziet de pijn op hun gezicht, je kunt hun pijn voelen. Het intense verdriet dat gelukkig hier niet echt is, maar wat bijna iedereen zich kan voorstellen hoe het zal zijn als het wel zo was. En dat benadert dan nog de werkelijkheid nauwelijks.
Wat was het stil toen Mariska van Ostijen van Musica Rosa voor de muziek zorgde en wat was iedereen even helemaal in zijn eigen wereld toen Mariska zong. Wat raakte haar stem recht in je hart, taken werden vergeten.
Prachtig om te zien.

Het was een hele organisatie geweest om alles goed te laten verlopen maar we kunnen terugkijken op een geslaagde dag.

Afscheidsfotograaf, Ilja Verstraten

Bekijk de foto’s die Ilja deze dag heeft gemaakt:

Jouw reactie

Wat is jouw reactie op deze foto’s? Het zou leuk zijn als je Ilja wil laten weten wat je van haar foto’s vindt. Dat kan in het reactieveld hieronder.

Lees ook: Zo blij met mooie foto van moeder