Ben je net zo dol op sieraden als ik? Vooral sieraden van Pandora, bedels en kralen waar een betekenis achter zit, vind ik tof. In een facebook groep kwam ik Marion tegen van Kraal Speciaal, die glaskralen in deze stijl zelf maakt, maar met de optie om de kralen te maken met as van een overledene.Hier wilde ik meer van weten, want deze glaskralen zien er geweldig uit.

Ik kwam bij Marion thuis, waar ze haar atelier heeft. We zaten lekker in de tuin met een kopje koffie in de schaduw, want de zon was behoorlijk warm deze dag.

Ik vroeg haar hoe ze hier zo bij gekomen is om deze kralen te gaan maken. Vol passie begint ze te vertellen: “Twintig jaar geleden heb ik met mijn dochter een workshop glaskralen maken gedaan. Dat was toch wel zo leuk, dat ik dat zelf ook wel wilde doen. Mensen vonden ze mooi en ik verkocht ze op markten en braderieën. Van mijn neef, die juwelier is, kreeg ik de vraag of ik ze ook met as kon maken. In eerste instantie vond ik de vraag best moeilijk, omdat ik er nog nooit over had nagedacht en ook niet wist of dit voor mij iets zou zijn om te doen en of ik dit wel zou kunnen. Na me er toch in verdiept te hebben en met kippenbotjes-as geoefend te hebben, ben ik heel geleidelijk dit mooie werk gaan doen.

Na veel oefenen, lukte het en is ze kralen met as gaan maken voor nabestaanden.

 

 

 

“Wat vind je zo bijzonder aan het maken van glaskralen met as?” – vroeg ik haar. “Toch wel de dankbaarheid van de mensen. Als nabestaanden langskomen om het ontwerp en de kleuren van de kraal te bespreken, vertellen ze het hele verhaal. Ze kunnen op zo’n moment hun verhaal bij mij kwijt. En de dankbaarheid en waardering als ze de kraal komen ophalen, daar doe je het voor. Mensen zijn echt heel blij en dankbaar wat je voor ze hebt gedaan. Het geeft me zoveel positieve energie, dat ik op deze manier mag werken en veel voor een ander kan en mag betekenen.”

Na de koffie, wil ik toch wel graag haar atelier zien. We gaan naar zolder waar ze haar atelier heeft en ook de workshops geeft. 

In het atelier van Kraal Speciaal staan 4 werkplekken met allen een eigen brander om het glas voor de kralen goed heet te maken. In het midden van de tafel staan allemaal bakjes met gekleurde glasstaafjes. Het begint bij mij helemaal te kriebelen, ik wil dit ook graag eens een keertje doen, leuk en creatief bezig zijn, ik hou ervan.

De brander gaat aan en ze laat me zien hoe ze een glaskraal maakt.”Blijven draaien, anders wordt de kraal niet mooi rond”: legt Marion uit.  Een kraal met bloem details, daar doet ze al snel een uur over om te maken. Ook laat ze me zien hoe ze een glaskraal met as van een overledene maakt. Je kunt kiezen uit een as kraal waar de as niet zichtbaar is, maar ook uit kralen waar het wel zichtbaar is. Ik kijk mijn ogen uit en luister naar haar verhaal dat ze met zoveel passie vertelt. “De kralen zijn niet alleen voor aan sieraden, zoals armbanden en kettingen, maar je kunt ze ook in een klein stolpje hangen. Ze zijn uit te breiden met zilverkleurige kralen en hangers, echt iets aparts.” En ze laat me de kleine stolpjes zien.

 

 

Na haar uitleg gaan we weer naar beneden, nog een kopje koffie in de tuin. We praten nog wat na over van alles en dan is het voor mij tijd om te gaan.

Als ik in de auto zit, op weg naar huis, speelt het door mijn hoofd om een keer met een paar vriendinnen een workshop bij Marion te volgen. Het lijkt me zo bijzonder.

 

Reactie gevraagd

 

Ik zou het fijn vinden wanneer ik een reactie van jou als lezer ontvang op dit verhaal. Misschien heb je zelf ook ooit eens creatieve workshop gevolgd of draag je een sieraad met as in een andere vorm. Of wie weet heb je een vraag naar aanleiding van dit verhaal? Zet het hier vooral onder en ik zal de vraag persoonlijk beantwoorden!

 

Wil je meer weten over Annette? Klink dan op de naam: Annette

 

Blijf op de hoogte en ontvang geregeld een bijzonder verhaal en hoor als eerste van onze activiteiten. Vul je naam en e-mail in, in de rechter zijbalk.

Deel dit verhaal met anderen, gebruik de deelknoppen hieronder.

Houd de liefde vast!