Door Anna Groot

Al onze afscheidsfotografen hebben een boekentip gegeven die we delen op onze Facebookpagina. Fotografe Kristel Dallinga kwam met het boek ‘Doodgewoon’ van Bette Westera, met illustraties van Sylvia Weve. Bij mij staat dit boek sinds het verscheen in 2015 al in de kast. Ik vind het een magnifieke dichtbundel.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat een dichtbundel bekroond is met de Gouden Griffel. De jury noemt de bundel met verdrietige én vrolijke verzen over de dood ‘een geschenk voor het leven’. De gedichten van Bette zijn vooral bedoeld voor kinderen. Omdat de dood nu eenmaal bij het leven hoort, en er zomaar broertjes, vriendjes ouders of opa’s en oma’s overlijden. Maar haar teksten raken mij als volwassene net zo goed. Dat komt vooral omdat de gedichten tegelijkertijd direct, maar ook heel luchtig kunnen zijn.

Herkenning

De prachtige teksten leiden tot herkenning, ontroering, troost en soms ook een glimlach. Ze gaan over het ‘nut’ van de dood, het bestaan van een hemel, over begrafenisrituelen, rouw en gemis. Zoals dit gedichtje, waarin de bekende winkelnamen het verdriet om een overleden moeder pijnlijk tastbaar en van elke dag maken:

Ik mis je op de fiets,
ik mis je in de trein.
Ik mis je bij de H&M
en bij de Albert Heijn.

Ook moeilijke onderwerpen

Westera dicht ook over ingewikkelde onderwerpen. Over zelfmoord schrijft ze:

Het lag alleen aan haar
De dagen deden zeer.
Het leven was te zwaar.
Ze kon gewoon niet meer.

Over een miskraam:

Je had gewoon nog even moeten wachten.
Dan mocht je op een dag bij mij op schoot.
Dan kon ik zien hoe lief je naar me lachte en naar me keek.
Dan was je nu niet dood.

Ze komen binnen, die gevoelige gedichten, door de rechtstreekse toon.

Kleurrijke illustraties

De originele, kleurrijke illustraties sluiten heel goed bij de onderwerpen van de gedichten aan en dragen echt bij aan de sfeer en de emoties die de gedichten oproepen.

Erover praten

Ook heeft het boek achterin een verklarende woordenlijst over de begrippen en gebruiken die in het boek aan de orde komen. Het is een prachtig document, waar je samen met je kinderen, mocht het aan de orde zijn, nog veel aan kunt hebben.
Heb je dit boek gelezen en er veel aan gehad? Of heeft een ander boek na de dood van een dierbaar persoon veel voor je betekend? Wij zijn er heel benieuwd naar, het zou fijn zijn als je het hieronder met ons zou willen delen.