Ilja Verstraten was op TV in: Op Zo’ndag – afl.18.
Bekijk en hoor haar op: 22.55 min, 44.07 min en 57.48 min

Fotografie wordt ingezet om een verlies te kunnen accepteren

Op foto’s kunnen familie en vrienden bijvoorbeeld terugzien hoe ziek iemand werkelijk was. Foto’s geven rust en acceptatie.
Ilja: “Met afscheidsfotografie wordt het esthetische losgelaten, de mens komt naar boven. Foto’s van voor het overlijden kunnen helpen bij het verwerken; die ene hand op de schouder, de kus op de wang.Of denk aan een gedicht, een gebed, speciale woorden, dat is zo waardevol. Deze momenten zijn bijzonder om terug te zien.”

Vragen van de presentatoren

Een foto maak je toch van levende mensen?!
Loop je eigenlijk niet in de weg?
Begrijpt iedereen wat je daar doet?

“Het is mijn rol om onopvallend te zijn en de nodige nazorg te leveren. Ik breng altijd het album persoonlijk en er is altijd nog persoonlijk contact met de nabestaanden. Ook is het voor mij heel erg belangrijk om niet opvallend te zijn,” vertelt Ilja.

Trots op het keurmerk

Ilja vertelt over het mooie gegeven dat ze de opleiding ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’ heeft gedaan en het keurmerk heeft ontvangen. Ilja benadrukt hoe pittig de eisenlijst was en de presentatoren zien aan haar dat ze trots is. Ramona: “Wauw een stukje erkenning. Wat betekent dit voor je Ilja?” Ilja antwoordt: “Het betekent dat ik kwaliteit lever en dat dit ook gezien wordt.” Waarna ze duidelijk maakt hoe belangrijk het is om de kwaliteit te waarborgen als afscheidsfotograaf.

Hoe gaat Ilja te werk?

Ilja vertelt: “Er is eerst persoonlijk contact om ervoor te zorgen dat het voor de nabestaanden goed voelt, dat de nabestaanden weten wie ze is en omgekeerd. Er wordt een vertrouwensband opgebouwd. Na het maken van de reportage lever ik binnen twee weken een diashow met muziek aan. Daarna maak ik het album op. Voor het album definitief in productie gaat is hier altijd overleg met de nabestaanden over.

Reactie van de aanwezigen: “Wat een hoop werk in een korte tijd! En wat doe je veel voor de nabestaanden. Het gaat niet enkel om een paar kiekjes nemen, maar we zien nu dat er echt heel wat meer bij komt kijken.”

Ilja’s ervaring

Te gast zijn bij Jenz tv.  In deze uitzending vertelde ik over mijn werk als afscheidsfotograaf, naast andere professionals in de uitvaartzorg.
Op 11 september 2019 waren de opnames in het Scheldetheater in Terneuzen. Toch een beetje zenuwachtig kwam ik daar aan. Hoe zie ik eruit?
Weet ik straks nog wel wat ik moet zeggen?

Het team van Jenz tv en mijn tafelgenoten, waarvan ik er enkele kende, stelden me al snel op mijn gemak.
Ramona en Danny, de presentatoren, kwamen erbij en het werd al snel gezellig.
Alsof je met bekenden aan tafel zit. Zij wisten goed de luchtigheid erin te houden. Want hoewel een uitvaart een verdrietige en aangrijpende gebeurtenis is, zijn er ook heel mooie momenten in de dagen rondom het overlijden.

Michiel Meyers zong prachtige passende nummers en Alex Minderhoud kookte intussen een heerlijke pasta quattro formaggi die we na de uitzending proefden.
Er zaten vijf verschillende ondernemers aan tafel die allen met uitvaart te maken hebben. Ieder met zijn eigen unieke vak en aanpak.
Alles bij elkaar een bijzondere ervaring.

Geweldig dat ik hier aan mee mocht werken en kon vertellen hoe waardevol foto’s zijn.
Een ‘gezellige’ uitzending over uitvaart. Voor sommigen een moeilijk onderwerp. Maar van groot belang om het leven te mogen vieren!

Meld je aan

Blijf op de hoogte van wat ons bezighoudt bij Afscheidsmomenten. Schrijf je in om niet te missen wat het leven de moeite waard maakt.
We delen ervaringsverhalen, soms interviews met nabestaanden of collega’s uit de branche. En we geven soms tickets weg voor evenementen, tentoonstellingen, en andere zaken.