Foto’s van Ilja Verstraten en Boukje Canaan tien jaar te zien in Nemo

 

Op 21 november 2019 werd de tentoonstelling ‘Humania‘ geopend in het Nemo Science Museum te Amsterdam. Onze gecertificeerde afscheidsfotografen Boukje Canaan en Ilja Verstraten werden benaderd om foto’s te leveren voor deze tentoonstelling en werden uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening.

Humania is een interactieve tentoonstelling over de mens. Het leert ons meer over onszelf, van geboorte tot dood. Het toont ons verleden, raakt de tijdsgeest en biedt zicht op persoonlijke dilemma’s voor de toekomst.

Foto’s vertellen

De foto’s van Boukje en Ilja zijn onderdeel van ‘Omgaan met de dood’. In een donkere tunnel lichten lampjes op door bewegingssensoren achter foto’s in groepjes en kun je leren over zaken die met de dood te maken hebben. De foto’s tonen onder andere hoe mensen op verschillende wijze bedekt kunnen worden en welke tradities rond de dood er zijn in verschillende culturen.

Op de foto’s van Boukje staan een natuurhouten kist van peppelhout en een wollen lijkwade afgebeeld. Beide producten zijn stijlvol en in de buitenlucht gefotografeerd.

De foto van Verstraten laat een een typisch Nederlands beeld in onze begrafeniscultuur zien. De uitvaartleider die voor een rouwstoet uitloopt, zes dragers met een kist en familie erachter, op een begraafplaats tijdens een grijze dag. 

Interactief

De tentoonstelling is zeer leuk, zo hebben we zelf ervaren. Dat komt omdat er veel interactiviteit is en je als bezoeker wordt uitgedaagd. Zie hiernaast hoe Ilja ‘snel’ door het donkere gangetje loopt met onze foto’s.

De foto’s zullen minstens tien jaar lang te zien zijn in de tentoonstelling van het Nemo Science Museum te Amsterdam.

Reageer voor gratis toegang

We geven vijf toegangskaarten weg. Deze verloten we onder de mensen die een reactie hebben geplaatst. Op 15 december 2019 maken we de winnaars bekend op onze Facebookpagina. De kaarten zijn geldig tot 31 nov. 2020.

Reageer hieronder door bijvoorbeeld te antwoorden op de vraag: Hoe vind je het dat er meer aandacht is voor de dood?

Dank voor jouw reactie