De wollen deken op het bed van mijn ouders redde de boerderij

Het rieten dak van onze boerderij ging bijna in de hens. Ik was nog heel klein en het gebeurde ’s nachts toen ik sliep. 

Er is blijkbaar heel adequaat gereageerd door mijn ouders om met hun groene wollen deken het dak op te gaan om de vlammen die uit de schoorsteen kwamen direct te kunnen doven. 

In de ochtend toen ik wakker was, werd er druk gepraat over de heroïsche daad en hoe het er uit had gezien als ze niet hadden gezien dat schoorsteen in de brand stond. Het rieten dak was niet te redden geweest.

De dikke groene deken hing aan de waslijn buiten en ja deze rook sterk naar rook. Toch kwam deze na de stomerij weer gewoon op hun bed te liggen.  

Mijn moeder zei ooit: als ik dood ga, dan moet die deken met me mee, want hij heeft heel wat meegemaakt. Zo ben ik thuis geboren en heb ik veel op die deken gespeeld en eronder geslapen. Helaas is dat niet gebeurd, de deken werd vervangen door een dekbed.

Ingewikkeld in een deken

De wet van lijkbezorging zegt dat je omhult moet worden. Een wikkeldoek of wade is daarvoor zeer geschikt.

Tegenwoordig zien we als afscheidsfotograaf best vaak dat mensen zijn ingewikkeld met een wade en gedragen op een baar. Het alternatief voor een kist. 

Het past bij sommige mensen beter dan zich laten omhullen door een kist.  De kunst van het dichtvouwen van een wade kan een dingetje zijn. Daarom heeft Wikkelgoed een vouwtraining ontwikkeld voor uitvaartleiders. 

Dan kunnen zij families goed begeleiden bij het dichtvouwen van een wade en horen over het vouwritueel. 

Aan afscheidsmomenten is gevraagd om samen te werken aan deze workshops. Daar zijn we met liefde ingestapt. Want niet alleen is het fijn voor een uitvaartleider om te weten hoe een wade gevouwen kan worden, maar ook hoe het voelt om dan mogelijk op de foto gezet te worden. 

We geven de uitvaartleider de ervaring hoe het is om een fotograaf in de buurt t hebben en het ontvangen van het resultaat. Tegelijkertijd mogen wij oefenen hoe we deze handelingen het mooiste in beeld mogen brengen. 

Ben je of ken je een uitvaartleider waarvoor je denkt dat deze vouwtraining een mooie aanvulling kan zijn? Stuur ze gerust naar de aanmeldpagina van Wikkelgoed. https://www.wikkelgoed.nl/vouwtraining/

Het kost niets en achteraf ontvangen ze een certificaat van deelname en dus een foto!

Wie weet zien we je daar.

Fijne dag!

Boukje Canaan

P.S. Geef dit verhaal gerust doorgaan een ander  of gebruik een van de knoppen om het te delen.