Keurmerk

De afscheidsfotograaf die het keurmerk draagt:Afscheidsfotografie Keurmerk

 • heeft oog voor details en weet hoe men onopvallend kan zijn;
 • heeft een fingerspitzengefühl dat nodig is om op de situatie af te stemmen ;
 • straalt vertrouwen uit;
 • neemt verantwoordelijkheid in elke situatie;
 • kent de camera / technieken door en door;
 • heeft een groot creatief vermogen in beeldtaal;
 • heeft kennis over rouw en verlies;
 • heeft voldoende zelfkennis om eigen verlies en rouw te kennen;
 • is kritisch ten opzichte van zichzelf en communiceert duidelijk;
 • kan goed omgaan met moeilijke lichtomstandigheden en in lastige ruimtes zich bewegen;
 • is flexibel (ook nadien, na het maken van de reportage);
 • weet zich te verbinden met verschillende type mensen;
 • is betrokken bij het specifieke vak afscheidsfotografie.

Boukje Canaan - afscheidsfotograaf (6 van 9)

Boukje Canaan, oprichter van Afscheidsmomenten heeft het keurmerk ontwikkeld om erkenning voor het vak Afscheidsfotograaf landelijk te kunnen waarborgen. Sinds kort (2016) bestaat er binnen het vrije beroep Afscheidsfotograaf een keurmerk oftewel erkenningsregeling. Deze zorgt er voor dat er regels zijn vastgelegd die de kwaliteit waarborgen. Door een onafhankelijke, deskundige commissie wordt de kwaliteit getoetst en na goed bevonden gewaarborgd. Het keurmerk laat daarbij zien dat de dienst(en) van de afscheidsfotograaf in orde werd bevonden. Daarna is het uiteraard van belang dat dit keurmerk ook behouden wordt.

Iedere afscheidsfotograaf die dit keurmerk draagt heeft via een toetsing de licentie verkregen. Ieder jaar moet de afscheidsfotograaf aantonen dat men waardig is (voldoet aan alle voorwaarden) om het keurmerk in bezit te houden.

Voor het eerst in Nederland is er een keurmerk te behalen voor het vak van Afscheidsfotograaf. Meer informatie over hoe je het keurmerk kunt bemachtigen als fotograaf en aanmelden hiervoor, klik hier >>>

Wat is het nut van dit Keurmerk?

Een keurmerk heeft nut voor zowel de consument (afnemer) als in dit geval de afscheidsfotograaf.
Een keurmerk helpt (de consument) bij het beslissen over een aankoop.

Voor de consument / uitvaartleider

Afscheidsfotografen beschikken over vele kwaliteiten die verder gaan dan wat een fotograaf leert tijdens een fotovakopleiding. Dan spreken we over persoonlijke competenties, zoals het vermogen tot begrip hebben voor de intimiteit, het verdriet en de ruimte die dit inneemt. Tijdens een belangrijke dag zoals een persoonlijke uitvaart, willen nabestaanden niet afgeleid worden door storende factoren. Een gecertificeerde afscheidsfotograaf bezit de capaciteiten om zo onopvallend mogelijk het gebeuren vast te leggen, met gevoel en in nabijheid, maar ook op gepaste afstand.

Met het keurmerk stralen gecertificeerde Afscheidsfotografen vertrouwen uit en halen onzekerheden weg. Er is een totale tevredenheidsgarantie, wat een miskoop uitsluit. Uitvaartbegeleiders kunnen met een gerust hart een bekwaam Afscheidsfotograaf aanbevelen. Want de uitvaartbegeleider staat achter de kwaliteiten van een Afscheidsfotograaf die het keurmerk draagt.

Voor de fotograaf

Het laat zien dat je een hoge kwalificering hebt doorstaan, want de toetsing voor het keurmerk bestaat naast een eisenlijst uit een assessment met onafhankelijke toetsers.

Bovendien hoeft de afscheidsfotograaf die het keurmerk heeft minder reclame te maken om mensen te overtuigen. Het keurmerk doet dit al, zeker wanneer dit steeds bekender wordt bij het publiek.

Verder is het mogelijk om je als afscheidsfotograaf aan te sluiten bij Afscheidsmomenten Coöperatie U.A.. Lidmaatschap biedt vele voordelen voor de zelfstandige afscheidsfotograaf, want samen sta je eenmaal sterker. Meer informatie en lid worden? Klik hier >>>

Lancering

Op 10 april werd deze website gelanceerd op de uitvaartbeurs in Etten-Leur. De lancering is op een ludieke manier neergezet. Bekijk dat moment>>