Het is boekenweek: 10-18 maart 2018. Als afscheidsfotograaf kun je erg veel voor families betekenen en maken we fotoboeken. Een afscheidsalbum geeft een sfeerbeeld over het verlies van een dierbaar persoon. En dat kan zowel vooraf, tijdens en na een afscheid zijn. Over afscheid nemen en rouwen zijn heel wat boeken geschreven. Boeken dragen bij aan het proces van goed afscheid nemen, of dit nu een geschreven boek of een fotoboek is.

Boek over ALS

Een pas uitgegeven boek wat ons opviel en waarvan we denken dat ze mensen kunnen helpen brengen we graag onder de aandacht: “ALS heb je niet alleen van Mariska van Gennep:

                                                            

Na een tip van een vriendin van haar dochter kon er gelukkig nog een fotograaf geregeld worden voor de uitvaart van haar man Sjon. ‘We zijn haar dankbaar en degene die de foto’s gemaakt heeft ook.’ Dit schrijft Mariska van Gennep in haar boek: “ALS heb je niet alleen”. Dit boek is een indringend relaas over mantelzorg, gedoe met instanties, afscheid nemen en bovenal de liefde. Mariska van Gennep blogt al ruim drie jaar over gezondheid als haar man Sjon de diagnose ALS krijgt. Hun wereld staat op zijn kop. Mariska besluit de wereld weer rechtop te zetten en te gaan schrijven over hoe dat is, het gezinsleven met een partner die zo’n loodzware diagnose heeft.

Krachtig

Hoe mooi is het wanneer mensen hun ervaringen opschrijven en willen delen wanneer zij door een hele moeilijke periode gaan. Daarmee maken zij van hun verdriet hun kracht. Kracht die kansen biedt aan lotgenoten om staande te kunnen blijven. Dit boek is gevormd aan de hand van de blogs die Mariska heeft geschreven in de periode van ziek zijn van haar man Sjon. In mei 2015 werd bij hem de diagnose ALS vastgesteld. Mariska heeft hem verzorgd tot aan zijn overlijden in april 2017. De kinderen hielpen ook mee. Een ontzettend zware taak.

                                                                                          foto: Mariska van Gennep

Samen met haar uitgever heeft zij, na het overlijden van Sjon, van de blogs een prettig leesbaar verhaal gemaakt. Met haar boek wil ze vooral mantelzorgers bereiken. Uit eigen ervaring weet zij hoe zwaar dit is. De verhalen zijn daarom ook aangevuld met tips voor mantelzorgers om staande te kunnen blijven.
Het boek is ook voor mensen die hier omheen staan en voor hulpverleners een aanrader.

                                                                                          foto: Mariska van Gennep

Met haar boek wil Mariska mantelzorgers helpen in balans te blijven. Hiervoor geeft zij ook workshops en lezingen. Zij wil ook bereiken dat er in Nederland bij een ernstige ziekte er standaard een regisseur komt voor alle regeltaken. Het boek is heel leesbaar voor iedere geïnteresseerde. Het geeft een beeld hoe het is wanneer je in een heftige situatie komt bij een ernstige ziekte en wat je als mantelzorger kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Er staan handig tips in.

En hoe je hiermee in balans kunt komen. Om zo samen met de omgeving zorg te kunnen blijven geven.

Mariska van Gennep (1966) is ondernemer en woont in Assen. Eerder schreef Mariska blogs voor Libelle.nl en Gezondheidenco.nl. Het boek is verkrijgbaar bij de bekende boekhandelsites of via de website van  Mariska: https://mariskavangennep.nl/als-heb-je-niet-alleen-2

Reacties

Ken je ook mensen met ALS? Ben je zelf mantelzorger? Denk je dat dit boek van Mariska anderen kan helpen? Of heb je een vraag aan Mariska? Laat je reactie hieronder achter, dan ontstaat hier een levendig blog. Dat kunnen wij en Mariska zeker waarderen. We geven haar een seintje als je een vraag aan haar hebt, om te beantwoorden.