“Samen kaarsen aansteken voor papa”.

Op deze zwart-witfoto zie je moeder Bernadette en haar drie dochters die afscheid nemen van haar echtgenoot, hun papa. Ze steken samen kaarsjes aan. Er staan bloemen op de kist en op de grond. Mensen letten niet op mij maar op de kinderen die de kaarsen aansteken.

Onzichtbaar

Als gecertificeerde afscheidsfotograaf streef ik er altijd naar om niet op te vallen tijdens een uitvaart of dienst.

Bernadette vertelde zelfs in een radio-interview dat het de mensen niet eens was opgevallen dat er een fotograaf aanwezig was! Ik stond voor in de kerk, aan de zijkant, uit het zicht van de mensen. Maar heb toch geen zoomlens gebruikt. Met een enkele stap naar voren en weer terug kon ik dit mooie moment vastleggen.

De foto was van hen en voor hen genomen

In het interview vertelde Bernadette ook van haar jonge dochters, twee van 7 en een van 11 jaar. De foto was van hen en voor hen genomen. Het is erg belangrijk dat kinderen tijdens een uitvaart betrokken zijn. Niet alleen nu, maar ook voor later. Het helpt hen in het rouwproces. De foto zelf helpt ook bij het rouwen. Het is een visuele herinnering voor de kinderen dat ze tijdens de dienst ook iets gedaan hebben. Ze zien dan ook hoe het eruit zag. Omdat ze best wel jong zijn, herinneren ze het zich soms niet meer. Voor Bernadette, was dit een van de doorslaggevende redenen voor een fotoreportage van de uitvaart. 

Zonder papa verder

Je ziet ook dat mensen elkaar op verschillende manieren kunnen steunen. De meisjes moeten nu verder zonder hun papa. Wel mooi dat ze toch samen de kaarsen aansteken. Gezamenlijk iets doen om hun vader te herinneren kan verbondenheid scheppen. Hun moeder kijkt vanaf de voorste bank toe. Ze is dichtbij maar durft ook los te laten. In het interview beschreef Bernadette het als een ‘behoorlijke dagtaak’, haar dochters bij het rouwen helpen. Ze moest namelijk ook haar eigen rouw verwerken. Ik hoop dat ze elkaar tot steun kunnen zijn en deze verbondenheid blijven behouden. Luister naar het radio-interview hieronder, waarin ze hier meer over vertelt.

 

Voor de familie was dit een mooie foto. Het werd uiteindelijk deel van het fotoboek. Bernadette vond het iets goeds om in huis te hebben. In haar eigen woorden: “Het helpt dat je het hebt, het idee dat het al aanwezig is, geeft gewoon een vrij rustgevend gevoel.”

Jouw reactie

We stellen het zeer op prijs om je reactie op deze foto’s te mogen ontvangen. Heb je foto’s van jouw afscheid en wat heb je daar uit gehaald? Of herken je iets in het verhaal van Bernadette over deze dierbare foto’s? Met jouw reactie kun je anderen een hart onder de riem steken.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en mis niks. Word onze ‘vriend’, zodat we je op de hoogte houden per e-mail Dit kun je direct doen in de rechter zij-kolom.>

We informeren onze lezers graag met kennis, weetjes en bijzondere evenementen rondom ‘emotionele periodes’ in een mensenleven. Er gebeurt zoveel tijdens een afscheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Wij willen het juist in het licht zetten om er op een prettige manier mee om te gaan. Houd de liefde vast!

Volg Afscheidsmomenten op:

Instagram

LinkedIn

Facebook

Of gebruik onderstaande knoppen om dit blog te delen