“Opa en oma van Maxim”.

Met deze zwart-wit foto neem ik je mee naar de afscheidsdienst van Maxim. Je ziet hier dat het om een urn gaat en geen kist.

De uitvaart was namelijk in België. Daar is het vaker de gewoonte dat iemand gecremeerd wordt voordat de afscheidsdienst plaatsvindt. Dit gebeurt omdat in België de familie de urn gelijk na de dienst mee naar huis mag nemen, en in Nederland mag dit niet. Maar naast het verschil in wetgeving, schuilt er nog meer achter deze Belgische uitvaart en mijn foto.

1e, 2e en 3e graads familie.

We weten natuurlijk dat de 1e graads familie een erg belangrijke rol speelt bij een afscheid. We hebben het wat vaker over de ervaringen en gevoelens van de ouders, kinderen, echtgenoten, broers of zussen van de overledene. Maar vergeten we soms hierdoor andere familieleden en hoe zij zich bij het hele gebeuren voelen? Denk bijvoorbeeld eens aan opa’s, oma’s of tantes. Hun emoties, hun verdriet en hun betrokkenheid is er en mag ook gezien worden.

Deze drie familieleden zien we in de foto. Ze staan uit elkaar en ze nemen verschillende plekken en posities in. De grootouders staan dichtbij de urn, dichtbij hun kleinkind Maxim. De tante staat in de achtergrond, lijkt in zichzelf te keren maar staat toch haar neefje bij. Ik vond dit een zeer speciale moment, opa, oma en tante die op hun eigen manier afscheid nemen. Ik moet ook denken aan de betrokkenheid van verdere familie, zoals neefjes, nichtjes en ook vrienden van een overledene bij een afscheid. We moeten ook gehoor geven aan hun emoties en hun verdriet.

Hoe kunnen we dat beter doen?

Misschien door ze wat vaker te vragen hoe het met hen gaat. En niet alleen op de dag zelf, maar ook in de dagen en weken daarna kunnen we dat nog doen. In het kort, vergeet het verdriet van de oma’s, opa’s en tantes niet!

 

Jouw reactie

We stellen het zeer op prijs om je reactie op deze foto te mogen ontvangen. Heb je foto’s van jouw afscheid en wat heb je daar uit gehaald? Of herken je iets in het verhaal van Ilja over deze foto? Met jouw reactie kun je anderen een hart onder de riem steken.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en mis niks. Word onze ‘vriend’, zodat we je op de hoogte houden per e-mail Dit kun je direct doen in de rechter zij-kolom door je naam een email in te vullen..>

We informeren je als lezer graag met kennis, weetjes en bijzondere evenementen rondom ‘emotionele periodes’ in een mensenleven. Er gebeurt zoveel tijdens een afscheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Wij willen het juist in het licht zetten om er op een prettige manier mee om te gaan. Houd de liefde vast!

Volg Afscheidsmomenten op:

Instagram

LinkedIn

Facebook

Of gebruik onderstaande knoppen om dit blog te delen