Libelle lezers kregen een leermoment over afscheidsfotografie en hoe het kan helpen bij het rouwen en afscheid nemen bij het verlies van een dierbare.

Gerda geïnterviewd voor Libelle

Esmée van Zon voegde inzichten samen van rouwexpert/-therapeut Maria Derksen en van onze eigen Gerda Wesselius, die onlangs het Keurmerk Gecertificeerd Afscheidsfotograaf uitgereikt kreeg, om lezers een uniek kijkje te bieden in de bijzondere wereld van afscheidsfotografie. Lezers krijgen zelfs een mooie afscheidsfoto van Wesselius als voorbeeld te zien, waarin tegelijkertijd de doodskist en liefhebbende armen van vertroosting te zien zijn, met een sprankelend groen bos als achtergrond.

Toename in reportages

In het artikel vertelt Wesselius dat zij een toename opmerkt in aanvragen voor foto’s op het afscheid zelf. Maar bij een droevig en kwetsbaar moment in de levens van de nabestaanden moet er natuurlijk voorzichtig gehandeld worden. Bij het vastleggen van “wat mensen niet willen meemaken, maar ook niet willen missen”, naar de woorden van Wesselius, zag Afscheidsmomenten oprichter Boukje Canaan het creëren van een landelijk erkend Keurmerk als dé manier om het vak Afscheidsfotograaf te kunnen waarborgen.

In 2016 is het Keurmerk tot stand gekomen en in februari 2019 was de eerste uitreiking. Onder andere, ontving Gerda Wesselius ook haar certificaat van het Keurmerk.

Keurmerk borgt kwaliteit, professionaliteit en betrouwbaarheid

Om het Keurmerk Gecertificeerd Afscheidsfotograaf te behalen, moeten fotografen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hier kunt u er meer over lezen.

Fotografen moeten bijvoorbeeld aan de ene kant oog voor detail hebben en daarnaast toch niet bij het afscheid opvallen. In het Libelle artikel licht Wesselius verder toe dat er heel wat bij komt kijken om nabestaanden mooie herinneringen te geven door haar foto’s. Voor het afscheidsmoment, legt ze haar werkwijze uit aan de nabestaanden en na bewerking van de foto’s, levert ze deze op een USB-stick. Van een deel van deze foto’s maakt zij een diapresentatie met bijbehorende muziek uit de uitvaart zelf. Deze staat ook op de USB-stick.

Afscheidsfotografen met het Keurmerk moeten ook kennis over rouw en verlies hebben en de wijze woorden en het advies van Wesselius aan nabestaanden in het Libelle artikel laten dit heel goed zien.

Net als rouwexpert Derksen, raadt Wesselius aan een fotoboek te maken

Voor haar is het “een boek wat op de tafel zou moeten liggen voor een tijdje.
Het dient dan ook als instrument om het gesprek erover op gang te brengen.”
Ze kan goed inzien hoeveel de foto’s voor de nabestaanden betekenen en
hoe ze tot troost kunnen zijn “op een moment van gemis”.

Meer lezen over hoe een fotograaf met het Keurmerk professioneel, verantwoordelijk en meelevend te werk gaat bij een afscheid? Lees hier het artikel in de Libelle.

Een kunstboek van je huis

Wist je dat we niet alleen afscheidssituaties in beeld brengen? Vanwege dat je iets/iemand kwijt bent geraakt maken we beelden en boeken op allerlei manieren. Bekijk ons kunstboek hier>>>

Heb je vragen over een uitvaartreportage of wil je meer weten? Contact opnemen mag en kan altijd.