Waardevolle Kerst – Prullaria

Laat ik, Annette Schalbroeck-Gouma, je meenemen. We gaan terug in de tijd, naar het jaar 1961 (62 jaar geleden). Waar 2 jongetjes, 10 en 8 jaar oud, met natte, gewassen haartjes met smart zaten te wachten op het cadeautje dat ze zouden krijgen van hun ouders.

Het jongetje van 8 jaar, is mijn vader. Met kerst krijgen hij en zijn broer altijd een cadeautje van hun ouders.

Het kerst-ornamentje.

Dit keer was het een kabouter. Een kabouter gemaakt van een dennenappel met een trompetje gemaakt van een pijpenrager, in zijn mond. Ernaast een kaarsje met een bol buikje en een spitse punt.

Hij vindt het zo’n leuk dingetje en zo grappig, dat mijn vader daar heel zuinig op is. Mijn vader hield niet van kaarsen, teveel brandgevaar vond hij, dus het kaarsje naast de kabouter mocht niet branden.

 

Herinneringen koesteren

Ieder jaar met kerst komt het leuke kaboutertje met trompetje en kaarsje tevoorschijn. Toen ik een klein meisje was, werd hij altijd hoog weggezet, zodat ik er niet bij kom en het ook niet per ongeluk kapot kon maken.

De kabouter werd op een tafeltje gezet toen ik ouder was en mij werd op het hart gedrukt dat ik er niet aan mocht komen en al helemaal niet het kaarsje mocht aansteken. Ook toen mijn zoon klein was, mocht hij er wel naar kijken, maar alleen met zijn handjes op de rug.

Door de jaren heen, vergeelde het kaarsje en werd het smoezelig. Ik weet nog goed dat mijn ouders opzoek zijn geweest naar een nieuw kaarsje, die er hetzelfde uitzag. Zonder succes helaas. Een kaarsje van die leeftijd en met die specifieke vorm, werd niet meer gemaakt.

Toen heeft mijn moeder het kaarsje heel voorzichtig, met zachte zeep, schoongemaakt. Dat werkte. Het kaarsje zag er weer haast als nieuw uit.

In de Huiskamer van Springer op Bosdrift kan koffie/thee gedronken worden. Renee Krijgsman en Boukje Canaan van Afscheidsmomenten spraken samen met directeur Anita van Loon (midden) over de samenwerking die ze aangingen.

 

 Mijn papa verzamelde kerstspullen

Twee maanden na het overlijden van mijn vader, gingen de kerstspullen bij mijn moeder door onze handen. We hebben samen hard moeten lachen over al de kerstspullen die mijn vader altijd kocht. Zoals om het gehele mini dennenbos wat hij had aangekocht, want: “Die boompjes staan zo leuk bij het kerstdorpje en je kan er beter teveel hebben dan te weinig.” Het waren wel 35 boompjes in alle vormen en maten, als het er niet meer waren.

Het werd wel even een momentje voor ons beiden toen het kaboutertje met de trompet en de bolle kaars tevoorschijn kwam. We wisten hoe belangrijk dit kerst-ornamentje voor hem is geweest en hoe zuinig hij erop was.

 

Waar zetten we het kaboutertje neer?

Het is bijna kerst. Vorige week kwamen de kerstspullen bij mijn moeder uit de kelder weer naar boven  Als eerste zocht ik de kabouter op. Gevonden!! Met een glimlach op mijn gezicht zeg ik net als mijn vader: “Voorzichtig! En het kaarsje mag niet branden!”

Mijn moeder heeft een klein tafeltje met de foto van mijn vader met ernaast een klein vaasje met bloemen. Daar wordt het kaboutertje met de trompet en kaars voor gezet.

Als ik het neerzet zeg ik hardop tegen mijn vader: “Hier is je kabouter papa, deze hoort bij jou.”

Geen kerst zonder onze kabouter

Ik zou niet weten hoe kerst eruit zou zien zonder deze kabouter. Dit kleine mannetje hoort er gewoon bij. Het is ONZE kerstkabouter.

Herinneringen aan mijn vader zitten soms in de kleinste details. Deze herinnering komt zo ieder jaar weer voorbij. 

Als afscheidsfotograaf sta ik meer en meer stil bij die zaken die zo horen bij mijn vader omdat hij wordt gemist. Op deze manier houden we hem in de herinnering in leven. 

 

Herinneringen koesteren

Herkenbaar? Ik zou het leuk vinden om te horen of je ook iets uitpakt rond de kersttijd dat je herinnert aan iemand die je mist. Of zijn er rituelen die je in ere houdt rond kerst? 

Schrijf hieronder in het reactieveld jouw herinnering en ik reageer altijd. 

Fijne Feestdagen!

Annette Schalbroeck – Gouma

Presenteren is een onderdeel van ons vak als afscheidsfotograaf, zodat we meer bekendheid mogen krijgen