De NOS zond een item over afscheidsfotografie uit in het Journaal van 20.00 uur op 19 augustus 2018

Een journalist van de NOS belde met afscheidsfotografen van Afscheidsmomenten om informatie te verzamelen voor een nieuwsitem over afscheidsfotografie. Hij wilde weten wat het vak inhoudt en wat we dan precies fotograferen, want eerlijk gezegd had deze man er nog niet veel over gehoord. Na meerdere gesprekken vroeg hij of er ambassadeurs zijn die kunnen vertellen over de waarde van ons werk.

En zo geschiedde

Meerdere nabestaanden waren bereid om geïnterviewd te worden. Weduwnaar Daan Barendse werd benaderd en uitgekozen door de NOS. Hij was zo genereus en vrij om openlijk voor heel Nederland te vertellen hoe hij eerst moest wennen aan het idee, maar later een afscheidsfotograaf toeliet op de moeilijkste dag van zijn leven. Hij liet de fotografe ook toe tot een intieme setting. In de kamer bij de kist waarin Anneke lag waren ze zo’n tien minuten samen. De foto’s die daar gemaakt zijn, blijken achteraf voor hem het meest waardevol. De fotografe was nadien onopvallend aanwezig tijdens de afscheidsceremonie waar ook foto’s gemaakt waren.

Guus Sluiter, kunsthistoricus en directeur van het uitvaartmuseum Tot Zover geeft aan dat fotografie en film steeds vaker aanwezig is tijdens afscheid. Zowel het laten zien van foto’s/filmpjes van de overledene als het maken van foto’s/video tijdens het afscheid zelf. Deze tendens is niet gemeten maar zeer merkbaar.

Bekijk het item op de site van de NOS hier <<

 

Reactie gevraagd

Heel graag horen we hoe je denkt over dit onderwerp in het nieuws. Laat een actieve blog ontstaan door je reactie te geven hieronder.

Deel dit blog  = lief.