Jolanda’s moeder bekijkt hier van dichtbij de rozen die op de kist liggen van haar man. “Mijn moeder heeft nog maar 6 procent zicht,” zo vertelt haar dochter Jolanda. “Daarom hebben we jou gevraagd om foto’s te maken van de uitvaart van vader.” Het was te verwachten dat moeder maar een klein deel van de dag heeft meegekregen. Naderhand is van de foto’s een heel groot fotoboek gemaakt. “Moeder is daar erg blij mee,” aldus Jolanda.”Ze kon achteraf in alle rust de hele uitvaart nog eens terugkijken. Maar mijn broers en ik zijn er ook erg gelukkig mee. De herinnering aan deze mooie dag is voor altijd bewaard.”

Mensen vertellen

Anna Groot is afscheidsfotograaf van de maand juni. Er bestaat een mooi filmpje waarin Saskia, Judith en Harmen vertellen over hun ervaringen met afscheidsfotografie. Ze zijn blij met de foto’s en ook met het fotoalbum.

Foto of video?

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor video. Het maken van een videoregistratie van een uitvaartbijeenkomst wordt vaak aangeboden door crematoria. Dat is natuurlijk mooi, en als het gratis is zou ik het altijd doen. Maar het inhuren van een fotograaf heeft absoluut meerwaarde. De fotograaf loopt rond en bekijkt de bijeenkomst vanuit verschillende hoeken. En kan inzoomen op details bijvoorbeeld. En die kun je achteraf in alle rust bekijken.

Erover praten

Maar een ander groot voordeel van foto’s, en dan vooral van het fotoalbum, is dat je er met anderen naar kunt kijken en er intussen samen over kunt praten. Je kunt nog eens terugbladeren, en bij een beeld stil blijven staan. Samen heb je contact en ben je in gesprek. Kijk je naar een video, dan zijn vooral de bewegende beelden bepalend en die nodigen veel minder uit om met elkaar in gesprek te gaan.

Toekomstvast

En dan is er nog dit: als je je fotoboek na lange tijd weer eens uit de kast haalt, dan weet je zeker dat je de foto’s nog kunt bekijken. Je hebt geen last van software, die in de tussentijd wel eens veranderd zou kunnen zijn. Papier is geduldig en toekomstvast!

Anna Groot