Gelem, gelem, lungone dromens
 (I went, I went on long roads)

GELEM GELEM

Eeuwen geleden kwam een volk van nomaden, koperslagers, muzikanten en toekomstvoorspellers vanuit Punjab en Radjastan richting het Westen. Hun geschiedenis was vaag en vol mysterie.

Een tentoonstelling van Peter van Beek, een van de fotografen bij Afscheidsmomenten, brengen we graag bij je onder de aandacht.

Verrassend genoeg is dit volk van nomaden in 2019 nog altijd vol mysterie. Enkelen rijden in een Hummer en wonen in een paleis, anderen hebben paard en wagen en wonen in een krot. Geliefd bij weinig Europeanen, verguisd door de rest.

Peter van Beek – fotograaf

Mijn passie voor de Roma ontstond in Boekarest waar ik in de beruchte wijk Ferentari bestolen werd en waar mijn verwondering over dit bijzondere volk ontstond. In heel Europa volgden spannende en surrealistische avonturen. Ook fotografeerde ik regelmatig de dood welke in oost-Europa en in Balkan-landen op meer open wijze wordt beleefd dan in Nederland. Er wordt getreurd maar ook meer gevierd, er wordt koffie gedronken maar vooral wodka.

Gelem Gelem is de naam van het Roma volkslied en de titel van deze expositie in de Verkadefabriek.
 
Hierbij kwam een fotoboek tot stand. Met dit boek ‘The Good, the Bad and the Roma’ volgde Peter de periode (2005-2015) van de ‘Decade of Roma Inclusion’, een samenwerkingsproject van 12 Europese landen, de Wereldbank en Open Society Foundation.

The Good, the Bad and the…

‘The good, the bad and the Roma’ is tegenhanger van Sergio Leone’s trage, meeslepende film ‘The Good, the Bad and the Ugly’ uit 1966. 
Het fotoboek dankt zijn naam aan deze voor van Beek inspirerende film. Bij het lezen van dit boek ervaar je drukte, proef je avontuur en rusteloosheid en ervaar je -op twee pagina’s na- het snakken naar adem. Exact zoals Peter van Beek het leven ervaart bij de Roma.

Peter van Beek (1965) studeerde in 1997 af aan de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) en reist sindsdien over de wereld om (sub)culturen en andersdenkenden te fotograferen. Naast afscheidsfotografie initieert Peter van Beek multiculturele en multimediale projecten voor senioren, gedetineerden, militairen, kinderen, tieners en andere (sub)culturen in eigen land.

 

Actie boek

The Good, the Bad and the Roma is te koop tijdens je bezoek aan de Verkadefabriek in Den Bosch voor een speciale prijs. Tijdens deze expositie kost het prachtige boek € 35,- (excl. verzendkosten) (normaal €42,50)

Ga naar de Verkadefabriek in Den Bosch om de foto’s te bekijken. Het is zeer de moeite waard! Leuk als je het gezien hebt, om hieronder een reactie achter te laten. Wat zie je in zijn foto’s?

Dit bericht delen is ook altijd zeer gewenst, gebruik daarvoor gerust een van de knoppen.