Door Kristel Dallinga, fotograaf van de maand mei

Manou wilde haar leven niet meer leven, terwijl ze volgens velen er gewoon míddenin stond. Er waren wel wat lastiger tijden geweest, en er was niets wat híerop duidde. Net begonnen aan haar droomopleiding, waarvoor ze na een pittige voorselectie een plek had weten te bemachtigen.

Daar stonden ze dan, alle dierbaren van dichtbij, alle leeftijdsgenoten en alle kinderen die, vanuit haar grote hobby acrobatiek, les van haar kregen en zich óók zo dichtbij voelden staan. Manou hield van het circus en het circus hield van haar.

Ook als fotograaf had ik dit zo graag anders gewild en had ik hen al deze ‘grote verdrieten’ allemaal willen besparen. Maar zo is het niet gegaan en zo heeft Manou het niet gewild en gekund

Kleine bijeenkomsten tijdens corona

Inmiddels leven we in coronatijd, een periode waarin we afstand van elkaar moeten houden om wederzijds meer veiligheid in te bouwen. Een afscheidsdienst mag met maximaal dertig mensen en dan word ik als fotograaf zelfs meegeteld.

Binnen deze groep aanwezigen probeer ik zoveel mogelijk afstand te houden. Dat valt niet mee, het lukt niet altijd, maar ik probeer het allemaal wel. En ik merk dat ik na een aantal keren fotograferen daar al meer aan wen. Zelfs ben ik het intieme van een klein select gezelschap als iets speciaals gaan zien.

Troostende armen

Totdat ik mijn oog op deze foto viel, gemaakt voor coronatijd. Boordevol armen die allemaal willen troosten of steun zoeken bij andermans schouder. Dan kan ik me opeens even helemaal niet voorstellen dat er van al deze kinderen maar een paar hadden mogen komen. En dat al die anderen het ‘van horen zeggen’ hadden moeten hebben of het misschien thuis hadden kunnen bekijken via live-view vanachter een pc.

Dus nu denk ik toch, ook al is het heel mooi dat je voor klein kunt kiezen, hoe prachtig het zal zijn dat we straks, na corona, hopelijk weer afscheid kunnen nemen zoals wij dat zelf het liefste willen.

Een menselijke troostarm is toch ook een vorm van menselijke maat?

Kristel Dallinga
Voor meer informatie: www.fotostel.nl