Op 27 november 2016 – de workshop voor fotografen

De uitvaart in scène werd georganiseerd door Afscheidsmomenten en trainer Boukje Canaan zette zich in om de fotografen te helpen bij het oefenen of bij het maken van portfolio foto’s.

Dag inhoud

We zijn op twee locaties te gast geweest: Yarden Huis van Brabant/ crematorium Oosterhout en Natuurbegraafplaats De Hoevens te Alphen. Uitvaartleider Jan Vink en ritueelbegeleider Ger Thonen droegen een steentje bij om wat te vertellen over hun rol bij een uitvaart of dit in relatie tot een afscheidsfotograaf. Overige leveranciers zorgden voor aankleding en vervoer: Ambianze bloemwerk, Beerenberg kisten, Rouw-Vip Bus. Dan waren er figuranten aanwezig naast 8 fotografen en Daisy Renders die de dag achter de schermen heeft vastgelegd. Het thema was “Liefde voor een brandweerman”.

Fotografie: Arianne Beks

Fotografie: Arianne Beks

Evaluatie

Na deze dag zijn er vragen rond gestuurd over wat er beter zou kunnen aan deze dag / workshop. Daar kwamen een aantal mooie tips uit voort die we mee gaan nemen in een volgende training of uitvaart in scene in 2017.

Een aantal tips die we zelf nog willen meegeven:

 1. structuur is belangrijk, maar soms loopt het anders. Wanneer dingen anders gaan dan is flexibiliteit noodzakelijk. Hoe ga je daar mee om? Zo hadden wij te dealen met dat een locatie niet volledig tot onze beschikking was, wat we wel zo ingedeeld hadden. We zagen dit probleem als een uitdaging en zijn er direct op zoek gegaan naar een andere oplossing. Creativiteit hoort ook bij ons vak…
 2. iedere fotograaf werkt op zijn eigen manier en komt ook met een eigen invulling naar de workshop. Oordeel niet direct over hoe die ander(s) werkt. Leer van hoe een ander het doet en bepaal of je dit ook eens wilt uitproberen of juist dat je jouw eigen koers blijft varen.
 3. gun jezelf en een ander leermomenten en de kijk op het maken van foto’s. Gun de ander ruimte en pak de ruimte voor jou op een ander moment.
 4. focus niet op wat jou ‘ontnomen’ is of wat jou niet gegund is, want jouw momenten zijn er altijd nog. Maak net iets anders dan anderen. Zorg dat je zelf gelooft in jouw kunnen, jouw kracht en focus op de dingen die goed gaan. Door daar de aandacht op te leggen zul je krachtiger worden in wat je al goed kunt.
  Fotografie: Karin de Jonge

  Fotografie: Karin de Jonge

 5. kijk af bij anderen en aap gerust na. Ben dan niet bang dat je gaat worden als die ander, want ieder heeft toch zijn eigen ‘loopje’, al leren we allemaal lopen. Jij bent uniek en jouw foto is ook uniek. Al zijn er miljoenen foto’s van de Eiffeltoren, toch is jouw foto uniek.
 6. gebruik de ruimte om je verhaal te kleuren. Kijk goed om je heen en neem afstand. Neem afstand om echt ‘los’ te komen van waar iedereen mee bezig is en zie wat je dat brengt. Zo kunnen overzichtsfoto’s prachtige schilderingen worden die iets zeggen over de dag, de locatie, de sfeer, het tijdstip, het seizoen, enz.
 7. durf te vragen en je lef in te zetten, door verder te kijken dan wat er standaard gebeurt. Kun je dingen van een geheel andere kant bekijken? Daag jezelf uit om uit je comfort zone te komen. Zie je een foto al voor je? Hoe zou je dit willen maken? Gebruik anderen om je te helpen daar te komen waar jij wilt zijn. Naast registreren kun je vast ook wel wat regisseren.

Om deze tips meer tekst en uitleg te geven heeft Boukje een live sessie gedaan op FACEBOOK. Kijk rustig nog eens terug:

Wil je meer leren als afscheidsfotograaf? Wie weet is de opleiding wat voor je. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Heb je na deze aanvullingen nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust in het commentaarveld hieronder. We beantwoorden je vragen graag. En een levendige discussie is ook altijd leuk.