4D effect

Voor de aanwezigen op deze uitvaart was er een moment tijdens de dienst buiten dat het regende. De spreker sprak op dat moment van een wandeling langs het strand met wind en regen. Zo kreeg dat verhaal een 4D effect.

Om een uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen, moet aan alles gedacht worden. Zo werd er gekozen om de wens van de overledene door te zetten. Een buiten uitvaart moest het worden, ook wanneer er wat regen zou komen.

Met paraplu’s in de aanslag voor een moment dat er een wolkbreuk was.

Verder was er soms zon en waren en wolken partijen. Het moment van enkele regendruppels waren de paraplu’s snel uitgedeeld en kreeg het verhaal van de spreker een extra dimensie mee.

Regen is op een foto haast niet zichtbaar, tenzij je er detail opnamen van maakt.

Een paraplu staat symbool voor regen, dus ook zonder regendruppels in de lucht maakt deze foto zichtbaar dat het geregend heeft tijdens de ceremonie.

Hoor Boukje Canaan over deze foto;

Waarom is deze foto zo gemaakt?

De keuze om een detail op de foto te zetten maak ik, omdat deze het verhaal voldoende vertelt. Ook al zie je niet de hele menigte met de paraplu’s op de foto, een detail op de foto zegt al genoeg.

Met een detail op de foto zoals deze, zijn druppels duidelijk scherp in beeld op de voorste paraplu. Maar als je goed kijkt zijn er ook druppels in de lucht gevangen.

Door de technische instelling om een langere sluitertijd te gebruiken zijn sommige vallende druppels als streepjes zichtbaar in de lucht. Zij hebben als contrast een donkere achtergrond nodig.

Als bekwaam afscheidsfotograaf maak ik heel bewust bepaalde keuzes om het verhaal van de dag vast te leggen.

De regen was onderdeel van de dag en mag zeker niet ontbreken in het verhaal.

Het is mogelijk dat men anders vergeet dat het regende die dag, omdat het maar kortstondig duurde.

Meerwaarde door technische kennis om water vast te leggen

Tijdens een reportage moet ik vaak de instellingen van de camera wijzigen wil ik zaken juist in beeld brengen. Om rekening te houden met lichtveranderingen en de snelheid waarop iets beweegt bijvoorbeeld.

Ik leg met de camera de belangrijke momenten zo vast dat nabestaanden de sfeer van een moment kunnen terughalen. Ik zal nooit vergeten dat de spreker sprak over regen, terwijl het weer zorgde voor dit 4D effect.

Later scheen de zon en waren er weer heel andere instellingen en standpunten te kiezen. Om een zo prachtig mogelijk verhalend document te kunnen leveren aan de familie.

Mensen geven me terug dat ik kunstwerkjes heb gemaakt gedurende een uitvaart. De reportages krijgen daardoor extra waarde en het is fantastisch om te horen dat ze daardoor graag de foto’s aan anderen laten zien.

Foto’s doen veel meer dan men vooraf kan bedenken.

Heb je interesse om meer verhalen achter afscheidsfoto’s te horen en te lezen?

Klik dan op onderstaande links.

Trompet van Piet

Samen kaarsje aansteken