Ik vind het bidprentje van mijn neef Martin terug in het bakje in de kast, samen met overlijdenskaarten en bidprentjes van mijn ouders en andere familieleden. Ik denk meteen terug aan het hele verhaal rond zijn overlijden en hoe de muziek en de handtekening van Ed Kowalski zo betekenisvol zijn.


De foto van mijn neef Martin staat voorop het bidprentje. Hij kijkt me lachend aan en ik herken zijn ouders in zijn gezicht. Hij overleed plotseling in 1999 toen hij pas 23 jaar oud was.
Hij ging zingend naar zijn werk met een collega naast hem in de auto, onderweg werd hij echter onwel achter het stuur. Tot twee keer toe zei hij: “Ik trek het niet meer …” Hij zakte direct weg en gelukkig kon zijn collega het stuur pakken en de auto naar de kant sturen. Op de straat naast de auto, heeft hij nog geprobeerd Martin te reanimeren. Hij stierf ter plekke. Later zei de patholoog: “Al was de ziekenauto uit de lucht komen vallen, dan was er nog geen redding mogelijk geweest.”

 

Al overleed Martin in ’99, zijn uitvaart staat voor altijd in mijn geheugen.

 

De dienst in de kerk in hun woonplaats was namelijk heel anders dan andere afscheidsdiensten die ik tot dan toe had meegemaakt. En dat had vooral te maken met de bijzondere muziekkeuze.

 

Voor dit blog benaderde ik mijn nicht Marianne, Martin’s moeder. Ik wilde zeker weten of ik het bij het juiste eind had namelijk. Zij vulde enkele vergeten details weer aan.
Er was nooit aanleiding geweest om het te hebben over een begrafenis. Ook niet toen de vriend van zijn zus twee jaar eerder overleed. Hij was niet veel ouder dan Martin zelf. Vlak voor Martin’s overlijden vond er een zwaar ongeluk plaats. Hij zei hen toen: “Overkomt mij zoiets en ik dreig een kasplantje te worden: stekkers eruit!”

 

Toen hij zelf zo plotseling overleed, heeft het gezin dan ook moeten bedenken wat hij mooi zou hebben gevonden.

Muziek 

Zijn moeder Marianne vertelt: “Wij hebben tijdens de uitvaart, onder andere The Dolphins Cry en Lightning Crashes van de band Live gedraaid, omdat hij daar helemaal gek van was. Het koor zong Ave Maria van Schubert en In Paradisum, dus modern en Latijn door elkaar.” De pastoor destijds, was een schat van een man. Hij vond alles goed. Kort voor de uitvaart heeft hij een plaat loeihard gedraaid in de kerk, maar zij kunnen zich niet meer herinneren welke dit was. “Het was wel prachtig dat dit kon en hij het ook gewoon deed!” Vanuit de kerk liepen we naar de begraafplaats en ook daar stond een box op een standaard en klonk er muziek.

 

De uitvaarten die ik daarvoor van familie bezocht, waren veelal ingetogen en er klonk soms zelfs Gregoriaans gezang. Dit was dus een groot contrast om de muziek van Live door de speakers te horen in de kerk. Maar wat was dit geweldig. Het hoorde gewoon bij mijn neef Martin.

 

Martin was zoals gezegd groot fan van de Amerikaanse band Live. Er stond een bezoek aan een concert gepland, maar door zijn overlijden hadden de anderen de kaartjes met Martin meegegeven. Zonder hem zou het zo anders zijn.

Toeval of niet? 

Toen kwam er een oproep in een radioprogramma voorbij die zijn zusje hoorde. Voor een optreden waren er kaartjes te verdienen. Zij had daar wel oren naar en gaf aan waarom. Ze werd gebeld omdat zij een bijzonder verhaal had. Ik zat op dat moment zelf in de auto en hoorde zo bij toeval de radio-uitzending. Ik kreeg er kippenvel van! Zij deelde het verhaal met alle luisteraars en zij won de kaartjes! Zo konden zij toch naar het concert. Bovendien mochten zij backstage en kregen een handtekening van frontman Ed Kowalski. De familie heeft deze in steen laten graveren en die staat nu op de grafsteen van Martin.

 

 

Reactie gevraagd

Ik zou het fijn vinden wanneer ik een reactie van jullie als lezer ontvang op dit blog. Misschien heb je zelf ook ooit eens bijzondere muziek gehoord op een uitvaart bijvoorbeeld. Of heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Zet het hier vooral onder en ik zal de vraag dan zo goed als mogelijk beantwoorden!


Wil je meer weten over Marion en haar werk als Afscheidsfotografe? Klik dan hier: Marion.

Blijf op de hoogte en ontvang geregeld een bijzonder verhaal en hoor als eerste van onze activiteiten. Vul je naam en e-mail in, in de rechter zijbalk.

Deel dit verhaal met anderen, gebruik de deelknoppen hieronder.

Houd de liefde vast!