Met mijn camera ging ik op pad om de 60 tuintjes met deelnemers aan de Funeral Fair te fotograferen. Ik kwam niet verder dan zeven deelnemers, zo mooi vond ik de verhalen. Eén van de verhalen die me ontroerde was het verhaal van Jizō, de beschermer van alle zielen die zich tussen twee werelden bevinden. Dit verhaal hoorde ik van Ine Mulder. Zie de foto die ik van haar maakte en het verhaal eronder…

Jizō zorgt voor kinderzieltjes

Jizō is druk, want volgens vertellingen is hij de belangrijke beschermer van o.a. kinderzieltjes. Kindjes die door een abortus of miskraam zijn overleden en kinderen die zijn overleden in de leeftijd tot drie jaar. Jizō is een Boeddhistisch figuur die opvalt door zijn eenvoud en lieve blik. Hij wordt kaal en eenvoudig gekleed afgebeeld. 

In Boeddhistische landen komt Jizō regelmatig voor in het straatbeeld en ondanks zijn eenvoudige verschijning valt hij op door de gehaakte knalrode mutsjes en slabbetjes die aanbidders aan hem geven.

Jizō is een zogenaamde bodhisattva. 

Deze bodhisattva hebben het volmaakte inzicht bereikt en mogen naar het Nirvana om vervolgens niet meer te hoeven reïncarneren. Maar de bodhisattva stellen dit bewust uit om andere zielen uit onze wereld het helpen Verlichting te bereiken. Onder de aarde bevindt zich de Rivier van de Zielen. Wanneer je deze rivier oversteekt kom je in het hiernamaals. 

De zieltjes van de jonge kindjes gaan naar de rivier toe maar zij kunnen deze niet oversteken omdat zij in hun korte leven nog niet genoeg goede daden hebben verricht. De kinderen bouwen torentjes van kiezels. Elke kiezel staat voor een gebedje voor hun moeder, vader en andere familieleden. 

Als het donker wordt komen de duivelse Oni’s. 

Die Oni’s zien de torentjes als bedreiging voor het uitvoeren van hun kwade bedoelingen. Ze pesten de kinderzieltjes en gooien de torentjes om. Daardoor moeten de kinderzieltjes heel hard huilen. De Oni’s roepen dat de ouders hun huilen toch niet horen en gooien de kiezels weg. Maar dan komt Jizō. Met zijn staf, die hij altijd bij zich heeft, jaagt hij de Oni’s weg. De kleintjes bergt hij in zijn grote mantel en de andere kinderen tilt hij op zijn arm om hen te troosten. Dan worden ze stil en vallen in slaap. Jizō blijft over hen waken. Uiteindelijk smokkelt Jizō de kindjes de rivier over in zijn mantel zodat zij opgenomen kunnen worden in het hiernamaals.

Japanse moeders van overleden kinderen haken mutsjes

In Japan bestaat een gebruik voor vrouwen die een abortus of miskraam meemaken, om mutjes en slabbetjes te maken voor een Jizō -beeldje. Dit  doen ze om deze vriendelijke god te eren en te vragen om goed voor hun kindje te zorgen totdat het aankomt in het hiernamaals.

Op deze beeldjes geïnspireerde urnen

Ine Mulder van Monumentalista liet zich inspireren door Jizō. Als grafisch ontwerper ontwierp ze urnen voor baby’s en vroeggeboren kinderen. Op deze manier wil zij bijdragen aan het bieden van troost aan ouders waarvan het kindje is overleden.

***

Dank voor het lezen van mijn verhaal. 

Jacqueline Matthijssen

 

 

 

 

 

 

Reactie gevraagd

Jacqueline zou het fijn vinden wanneer ze een reactie ontvangt hieronder.

Jacqueline volgt de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf en is als lid aangesloten bij Afscheidsmomenten om zo nog sneller in de uitvaartwereld bekend te geraken. Wellicht heb je een mooie tip voor haar of bemoedigende woorden. Zet je ze hieronder? Alvast dank. 

 

Wil je ook lid worden?

Jacqueline werd lid op 2 maart 2022. De nieuwe ledendag komt eraan; op 28 september. Heb je interesse? Meld je aan voor die dag via de agenda

Deel dit verhaal ook gerust met anderen, gebruik de deelknoppen hieronder.

Houd de liefde vast!