Minder is meer. Het is een cliché, ik weet het en meestal zit er een kern van waarheid in.
Ik was als dertigste gast uitgenodigd bij het afscheid van meneer S.

Als fotograaf. Tegelijk dankbaar en ook beschaamd. 

Een Corona-uitvaart, in de volksmond van de afscheidsfotograaf betekent dat het dusdanig intiem is dat je als beeldmaker continu in de weg denkt te lopen. Zo merkte ik dat mijn aanwezigheid kritisch bekeken werd.

Minder is meer

Minder is meer liet zich horen in de muziek. Meneer S. was Surinaams en daarom werd de kist begeleid door een bazuinkoor. Meestal groots opgezet maar door de coronamaatregelen nu klein maar fijn. Zacht. Om ingetogen naar slechts vier muzikanten te luisteren.
De dienst was ook gedenkwaardig. Gekleed in traditioneel wit kwam de pijnlijke aanwezigheid van het virus ineens glashelder op mijn netvlies te staan. Blauwe handschoenen, donkere huid, witte pangi’s (omslagdoeken) gaven mijn foto’s een surrealistische sfeer.

Minder was vreemd

De kale ruimte die een aula vaak is werd met meer leegte gevuld dan anders. Waar drukte is, wordt stilte soms overruled. Nu mochten er stilte en leegte zijn, opgelegd weliswaar, maar ook mooi. Iedereen apart, anderhalve meter uit elkaar en niemand in andermans aura. 

Less is more

Ook bij dit Surinaamse afscheid voelde ik dat. Tranen vloeiden en werden in zoveel stilte voor mij haast tastbaar.
Ik vroeg mij af hoe de laatste dagen waren verlopen.
Vlak voor de bewassing mogen nabestaanden hun geliefde nog aanraken en komen er veel emoties los. Tranen mogen niet op de overledene vallen want dan zou je verbonden worden met de geest van de overledene.
Dat was vóór Corona. Nu geen vallende tranen meer, geen streling van de hand of een kus op het voorhoofd. 

Less is lang niet altijd more. Gelukkig was er, na de dienst, een pré-coronamoment. De groepsfoto. Omarmen, poseren, en met z’n allen een sprong in de lucht. En dat zes keer opnieuw. Sommige dingen veranderen nooit. 

Een bijdrage van Peter van Beek – Fotograaf van de maand.

Workshop met Peter

Kom foto’s bespreken op 9 oktober 2020 in Utrecht tijdens de workshop met Peter van Beek. Hij begeleidt je langs foto’s die gemaakt zijn in lastige omstandigheden. Corona proof kunnen we samen zijn. Zie hier voor meer informatie en aanmelden >>

Voor meer informatie over Peter, ga naar zijn profielpagina