Zomer of winter, als ik ga slapen heb ik sokken aan. En niet zomaar een paar sokken. Warme sokken die niet te strak zitten. In de loop van de nacht, als ik eindelijk warme voeten heb, moeten ze eigenlijk ‘vanzelf’ uitgaan. Gelukkig heb ik een schoonmoeder die precies zulke heerlijke sokken voor me breidt. Ik heb al een mooie collectie in allerlei kleuren en al vele paren versleten want ook overdag zitten ze heerlijk.
 
Ik heb het me vaker afgevraagd maar de hoge energieprijzen zijn voor mij een extra bewijs, ik ben op de verkeerde plek met het verkeerde klimaat geboren
 
Ik heb het bijna altijd koud.

Afscheid wensen

 
Ik heb nog niet volledig stilgestaan bij mijn wensen rondom de dood maar wat voor mij wel duidelijk is; ik wil warme voeten. Ook in een kist. Ik snap dat eenmaal overleden, mijn voeten koud zijn. Toch wens ik zomer of winter, dat mijn voeten warm ingepakt worden.
 
De sokken die mijn schoonmoeder maakte heb ik alvast op de foto laten zetten met model Indy, door collega afscheidsfotograaf Patricia Petrick. Gemaakt tijdens een uitvaart in scène.  Indy ligt op een bedje van stro op een bedkist, eerst dient de onderzijde als opbaarplank en vervolgens kan de bovenzijde erover heen om de kist te sluiten. Het model kist is handgemaakt door Jaap de Korte van Biesvelden natuurkisten.  
 

Volledig beeldverhaal

Als afscheidsfotograaf is het belangrijk om een volledige weergave van het afscheid weer te geven. Niet alleen overzichtsfoto’s, foto’s met emotie maar ook juist details horen erop.

Vandaar dat ik mijn sokken als voorbeeld wilde tonen. De laatste wensen van iemand, ze zeggen zoveel over die persoon, over hoe iemand in het leven stond.

De fotografen van afscheidsmomenten weten wat de belangrijke momenten zijn om vast te leggen. Grootse dingen maar ook de kleine momentjes en persoonlijke details. Wij zien ze en leggen het vast. Het is mooi als nabestaanden naast het verhaal van de dag ook hun dierbare terugzien in de foto’s.

Het is goed om na te denken over de dood en wensen vast te leggen, mijn eerste wensen liggen bij deze vast;

  1. de aanwezigheid van een goede afscheidsfotograaf en
  2. mijn warme sokken.

Misschien leg ik al wel vast een fijn paar sokken achteruit. Voor later, als ik dood ben…

Heb jij wensen?

Heb jij bijzondere wensen rondom jouw afscheid? En heb jij al eens nagedacht over een fotograaf bij jouw afscheid of die van een dierbare?
Weet dan dat het belangrijk is dit al kenbaar te maken. 

Het is gemakkelijk te vergeten in alle drukte en geregel voor een uitvaart. Je denkt heus dat er men er wel aan denkt. Toch wordt de waarde van het goed vastleggen van de wensen en vastleggen van alle gebeurtenissen niet altijd (h)erkend. 

Leuk als je jouw wensen alvast in een reactie onder dit blog schrijft. Dan staat het in ieder geval ook al ergens en kun je het gemakkelijk delen. Bovendien zorg te ervoor dat anderen ook inspiratie mogen ontvangen. Dat kost je even wat moeite, maar vinden we o, zo leuk. 

Alvast dank voor het delen van je wensen. Fijne dag!

Miranda Karel